Η Hikvision, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καμερών ασφαλείας στον κόσμο, αρνείται τις κατηγορίες ότι «μεταμφιέζει» προϊόντα της που πουλά στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει την κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.
Σε σχετική ερώτηση του BBC, η κινεζική Hikvision αρνήθηκε τις κατηγορίες περί κατασκοπίας που της προσάπτει το Πεντάγωνο, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν συνεργάζεται με κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εταιρεία πουλά τα προϊόντα της σε τρίτους, οι οποίοι με τη σειρά τους προμηθεύουν κυβερνήσεις και εταιρείες, συχνά με την δική τους επωνυμία. Πρόκειται για μια πρακτική που ονομάζεται «λευκή ετικέτα». Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο επιχειρηματικό μοντέλο, η Hikvision έχει κατηγορηθεί για τους δεσμούς της με το κινεζικό κράτος και τη χρήση των προϊόντων της στην παρακολούθηση των Ουιγούρων.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τα προϊόντα της Hikvision, αλλά τον Νοέμβριο οι ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και έθεσαν σε ισχύ μια πανεθνική απαγόρευση, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Η Hikvision, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η κρατική China Electronics Technology Group Corporation, έχει εξασφαλίσει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός τεράστιου δικτύου επιτήρησης σε ολόκληρη τη χώρα – μεταξύ άλλων και στο Xinjiang, όπου η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται για γενοκτονία κατά των Ουιγούρων.
Σε έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης που διέρρευσε και είδε το BBC, η Hikvision φέρεται να «συνεργάζεται με κινεζικές μυστικές υπηρεσίες» και να «χρησιμοποιεί τις σχέσεις της με μεταπωλητές για να μεταμφιέζει τα προϊόντα της προς πώληση σε κυβερνητικούς προμηθευτές». Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι τα προϊόντα της Hikvision πιθανόν να παραμείνουν στις αλυσίδες εφοδιασμού της αμερικανικής κυβέρνησης «λόγω των προσπαθειών της εταιρείας να συγκαλύψει τις εξαγωγές της για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ και των συμμάχων της».
Εκπρόσωπος της Hikvision δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία «δεν παραβίασε, δεν παραβιάζει και δεν πρόκειται να παραβιάσει το νόμο για να διεξάγει τις δραστηριότητές της» και ότι έχει «πολύ σαφείς και μακροχρόνιες πολιτικές που αποτρέπουν την ακατάλληλη επισήμανση των προϊόντων της από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε λόγο».
Τους τελευταίους μήνες και άλλες Δυτικές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα κατά της Hikvision. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπηρεσίες της βρετανικής κυβέρνησης έλαβαν οδηγία να σταματήσουν να τοποθετούν κινεζικές κάμερες ασφαλείας σε «ευαίσθητες θέσεις». Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αφαιρέσει τις κάμερες ασφαλείας κινεζικής κατασκευής από χώρους του υπουργείου Άμυνας.
ΠΗΓΗ: BBC, ertnews.gr