More
  ΑρχικήΚόσμοςΓερμανία: Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Χάμπεκ υπό πίεση για «κουμπαριές» στο υπ. Οικονομίας

  Γερμανία: Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Χάμπεκ υπό πίεση για «κουμπαριές» στο υπ. Οικονομίας

  Δημοσιεύθηκε:

   

  Ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να αποπέμψει τον υφυπουργό, Πάτρικ Γκράιχεν, που κατηγορείται για μεροληπτική συμπεριφορά στην αναζήτηση διευθυντή κορυφαίας υπηρεσίας ενέργειας.

  Ο υφυπουργός, Πάτρικ Γκράιχεν, έμπιστος συνεργάτης του Χάμπεκ, είναι υπεύθυνος για την ενεργειακή μετάβαση και τους κανόνες για θέρμανση φιλική προς το κλίμα. Από αυτήν τη θέση, ήταν μέλος της «επιτροπής έρευνας» που αναζήτησε νέο διευθυντή για την «Ομοσπονδιακή Γερμανική Υπηρεσία Ενέργειας» (Dena). Αρχικά, μια εταιρεία προσωπικού εντόπισε υποψηφίους, από τους οποίους η επιτροπή επέλεξε έντεκα, πραγματοποίησε συνεντεύξεις και τελικά πρότεινε μόνον έναν άνδρα στο Εποπτικό Συμβούλιο της Dena – τον εμπειρογνώμονα περιβάλλοντος, Μίχαελ Σέφερ. Το Εποπτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση αυτή στις 5 Απριλίου.

  Ο Γκράιχεν δεν θεώρησε ότι είναι πρόβλημα στη διεξαγωγή συνεντεύξεων για τη θέση αυτήν με τον Σέφερ, ο οποίος είναι ο κουμπάρος του. Εκ των υστέρων, και μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα στο γερμανικό τύπο, ο Γκράιχεν δήλωσε την Παρασκευή ότι μετανόησε για την πράξη αυτή, την οποία χαρακτήρισε «λάθος». Ο ίδιος ο υπουργός Χάμπεκ χαρακτήρισε επίσης τη διαδικασία «λάθος», αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε τον Γκράιχεν: «Κατά τη γνώμη μου, ο Πάτρικ Γκρέιχεν είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Γερμανία από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση», είπε ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Χάμπεκ.

  Ωστόσο, αυτό που ο Γκράιχεν και ο Χάμπεκ αποκαλούν τώρα «λάθος» είναι τουλάχιστον η έλλειψη επίγνωσης της σύγκρουσης συμφερόντων στην ηγεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο καλείται τώρα να αποσαφηνίσει τα διαμοιφθέντα μεταξύ των «κουμπάρων» στη διαδικασία επιλογής του διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας.

  Για τον Χάμπεκ και τους Πράσινους, η υπόθεση είναι προβληματική έως άκρως επικίνδυνη, εκτιμά η εφημερίδα, «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας δέχεται ήδη επικρίσεις για πολλαπλούς προσωπικούς δεσμούς με στελέχη του περιβαλλοντικού φάσματος. Επισημαίνεται, για παράδειγμα, ότι η αδερφή του Γκράιχεν απασχολείται σε ιδιωτικό ινστιτούτο που λαμβάνει δημόσιες παραγγελίες.

  Δεύτερον, «η υπόθεση Γκράιχεν ενισχύει τις επικρίσεις ότι οι Πράσινοι είναι επηρμένοι και αλαζονικοί», σχολιάζει η εφημερίδα, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι Πράσινοι «είναι μια ελίτ που απαιτεί τα αδύνατα από άλλους», όπως φάνηκε στην αντιπαράθεση για την ταχεία μετάβαση στις αντλίες θέρμανσης.

   

   

  Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς – ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Οι Αλιείς της Πρέβεζας γιόρτασαν τις 7 Γαλάζιες Σημαίες καθαρίζοντας τον Αμβρακικό Κόλπο

  Mε τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Σύλλογος Αλιέων Πρέβεζας γιόρτασε την απονομή 7...

  Χιλιάδες οικογένειες και φορολογούμενοι θα αποκλειστούν από την καταβολή επιδομάτων όπως το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης ή ο ΕΝΦΙΑ.

  Η αύξηση του κατώτατου μισθού και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα οδηγεί σε απώλειες. Σε...

  Τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός του

  Στην οδό Κολυρίου του Πύργου, ένα τραγικό περιστατικό σημάδεψε την ημέρα όταν ένας άνδρας...

  Περισσότερα

  Μετάβαση στο περιεχόμενο