Ο νέος Ποινικός Κώδικας και οι αλλαγές που περιλαμβάνει, αλλά και η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews και στην εκπομπή Update ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
Αρχικά για το περιστατικό της Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και ασφαλώς οφείλουμε να προστατεύσουμε την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων δικαστών, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους στις δικαστικές αίθουσες και στα δικαστικά έδρανα.
Και βεβαίως θα ήθελα να δώσω και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα που αφορά στην προστασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Διότι με αυτές τις μεθόδους, τις τρομοκρατικές μεθόδους, ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι να πληγεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Θέλω να επισημάνω ότι εδώ πλέον επιχειρείται ένα πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, διότι με αυτές τις μεθόδους αποπειρώνται όσοι τις μετέρχονται να εκβιάσουν ή να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες δικαστές.
Η Πολιτεία οφείλει να παίρνει τα μέτρα της και πράγματι λαμβάνει τα μέτρα της.
Ασφαλώς εδώ διαπιστώνουμε και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κρυφτούμε, ένα κενό στα μέτρα ασφάλειας τα οποία υπήρχαν και είναι στην αρμοδιότητα και νομίζω ότι θα ανταποκριθεί στο καθήκον του άμεσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να δει τι κενό υπήρξε προκειμένου να μην έχουμε παρόμοιες συνθήκες στο μέλλον».
Επίθεση στο γραφείο με αναγραφή συνθημάτων
Συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Πρέπει όμως να σας πω το εξής. Πριν λίγο δέχτηκα και εγώ μια επίθεση στο γραφείο μου εδώ στην Αθήνα από ομάδες αναρχικών που διαμαρτύρονται για τον ποινικό κώδικα. Απ’ ό, τι πληροφορούμαι, γιατί αυτό συνέβη πριν από λίγο, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, πέταξαν φέιγ βολάν. Έμειναν μόνο στους εξωτερικούς τοίχους της πολυκατοικίας και στην είσοδο, όπου βέβαια ήταν και τα κουδούνια των υπόλοιπων ενοίκων.
Είναι σαφές και προκύπτει και από το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των ανθρώπων αυτών που χρησιμοποιούν ότι χρησιμοποιούν για την προβολή των θέσεών τους ότι οι ποινικοί κώδικες, ότι οι ποινικοί κώδικες αυστηροποιηούν το πλαίσιο της ποινής και σε καταδικασμένους εγκληματίες αυξάνουν το όριο της υφ’ όρων απόλυσης.
Και βεβαίως βάζουμε και την ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να αποφασίσει το Συμβούλιο αν μπορεί να απολυθεί ένας κρατούμενος ή όχι.
Αν διαβάσει κανείς το δημοσίευμα, διατυπώνονται έμμεσα απειλές όχι μόνο εναντίον του προσώπου μου, αλλά και εναντίον του υπουργού του κυρίου Φλωρίδη. Είμαστε οι μόνοι που κατονομάζονται στο δημοσίευμα αυτό.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν αυτό και μΕ αυτό θέλω να κλείσω, για να μην μιλώ για την περίπτωση αυτή, πως όλοι όσοι θέλουν να πιέσουν είτε τη δικαιοσύνη είτε την εκτελεστική, Ή τη νομοθετική εξουσία, μετέρχονται μη νόμιμες μεθόδους, άλλες σοβαρότερες, άλλοι λιγότερες, λιγότερο σοβαρές.
Οφείλει λοιπόν η πολιτεία να δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για όλα αυτά τα πρόσωπα, τα οποία διακονούν τις εξουσίες, τις πολιτειακές και βεβαίως να προστατεύσει και τα φυσικά πρόσωπα και τους θεσμούς.
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Μπούγας δήλωσε: «Ο στόχος είναι ασφαλώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Και πρέπει να σας πω ότι όταν προβλέπονται στα ποινικά νομοθετήματα όχι μόνο της χώρας μας, όλων των κρατών, οι ποινές, οι ποινές για να είναι αποτελεσματικές και να εκπληρώνουν τον σκοπό της γενικής και της ειδικής πρόληψης, πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα της έκτισης τους, όσο ψηλές, όσο μεγάλες και να είναι οι ποινές, εάν ο κατηγορούμενος γνωρίζει ότι δεν θα υποστεί καμία απολύτως συνέπεια, αντιλαμβάνεστε ότι οι ποινές αυτές, ούτε γενικώς προληπτικά ούτε ειδικά προληπτικά λειτουργούν.
Γι’ αυτό κάθε φορά που γίνονται παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, διακηρυγμένος στόχος όλων όσοι έχουμε συμμετάσχει στην σύνταξη και στην ψήφιση των νομοθετημάτων ήταν η πραγματική έκτιση των ποινών.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι για σοβαρά πλημμελήματα, τα οποία τιμωρούνται από τα δικαστήρια για φυλάκιση πάνω από δύο έτη, ένα μέρος της ποινής το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από 30 ημέρες και μεγαλύτερο από 6 μήνες, θα εκτείνεται με πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Αυτό το κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τους επίδοξους εγκληματίες να επαναλαμβάνουν χωρίς να τιμωρούνται τις παράνομες πράξεις τους».
Για το ζήτημα του σωφρονισμού, σχολίασε πως: «Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν αφορά στον Ποινικό κώδικα. Αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα και κατά πόσο ο εγκλεισμός, δηλαδή ο χρόνος εγκλεισμού, συμβάλλει στη βελτίωση της προσωπικότητας του δράστη, έτσι ώστε όταν αποφυλακιστεί να παρέχει τα εχέγγυα σύντομου κοινωνικού βίου.
Είναι όμως κάτι διαφορετικό από τις προβλέψεις των ποινών.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το βλέπουμε και θέλουμε σε μια μελλοντική νομοθετική παρέμβαση να δούμε πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.
Η κοινωφελής εργασία
Εμείς δεν μιλάμε μόνο για εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές πάνω από δύο χρόνια, έχουμε μια διαβάθμιση.
Όταν ο κατηγορούμενος τιμωρείται σε φυλάκιση μέχρι ενός έτους δεν έχει καμία συνέπεια σε ότι αφορά την πραγματική έκθεση ή την εξαγορά της ποινής του, διότι το δικαστήριο θα αναστείλει την ποινή από ένα έως δύο χρόνια ή θα εξαγοράσει ο κατηγορούμενος την ποινή ή θα προσφέρει κοινωφελή εργασία.
Η κοινωφελής εργασία είναι ένας θεσμός άγνωστος σχετικά μέχρι σήμερα στο ποινικό μας δίκαιο και στις ποινές οι οποίες επιβάλλονται από τα ελληνικά δικαστήρια.
Μετά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα θα αρχίσει να λειτουργεί και νομίζω ότι και αυτός θα συμβάλει στην παιδαγωγική διάσταση του δικαίου».
ertnews.gr