Ο Πέδρο Σάντσεθ στην τελική παρέμβασή του στη σύνοδο καταδίκασε την επίθεση στην Ουκρανία και τον θάνατο των δύο Πολωνών εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον πολωνικό λαό. Τόνισε ότι η σημασία της διακήρυξης των G-20 «αντανακλά την κατηγορηματική καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών που συγκεντρώθηκαν εδώ για την αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Πούτιν, καθώς και την συνειδητοποίηση ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε».
Στην τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των G-20 αναφέρονται οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια υγεία, τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία , την ισότητα των φύλων και την μετανάστευση.
Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Σάντσεθ τόνισε την έκκληση για ανανέωση της «Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, έχει επιτρέψει την εξαγωγή από την Ουκρανία περισσότερων από 11 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Ομοίως, οι «Λωρίδες Αλληλεγγύης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέτρεψαν τις εξαγωγές 15 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μείωση στις τιμές των δημητριακών στις παγκόσμιες αγορές και, ως εκ τούτου, είναι πιο προσιτές για τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.
Για το Κλίμα, η Διακήρυξη συμπλέει με το όραμα που υπερασπίζεται η Ισπανία , επισημαίνει η Μονκλόα στην ανακοίνωσή της : «Ο πόλεμος δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για να σταματήσουμε ή να υπάρξει οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις απαλλαγής από τις εκπομπές CO2, αλλά αντίθετα θέτει με μεγαλύτερη έμφαση την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πράσινη μετάβαση», όπως τόνισε ο Σάντσεθ.
Παρά την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, η G20 ασχολήθηκε επίσης και με δύο βασικά ζητήματα , που απασχολούν την Ισπανία όπως την ισότητα των φύλων και το μεταναστευτικό φαινόμενο. Ειδικότερα για το δεύτερο οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού και τη σημασία της προώθησης της ομαλής, νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης.
Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή – ertnews.gr