More
  ΑρχικήΚόσμοςEUROPOL: Εξαρθρώθηκε πολυεθνική σπείρα λαθρεμποριού αναβολικών και φαρμάκων – Είχε εργαστήρια στην...

  EUROPOL: Εξαρθρώθηκε πολυεθνική σπείρα λαθρεμποριού αναβολικών και φαρμάκων – Είχε εργαστήρια στην Ελλάδα

  Δημοσιεύθηκε:

  Οργανωμένη εγκληματική ομάδα με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και πολυετή ιστορικό λαθρεμπορίου αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, εξάρθρωσε η ελληνική οικονομική αστυνομία, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης που συντονίστηκε από την Europol.  Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ενώ είχαν άλλα μικρά κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

  Εντοπίστηκαν δυο εργαστήρια

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Europol, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν δύο εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα για τη μετατροπή πρώτων υλών σε διάφορα ιατρικά προϊόντα που διακινούνταν μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνή πελατεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών. Επιπλέον σε μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ένα ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής ομάδας, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερες από 2,4 εκ. μονάδες αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και υλικά συσκευασίας.

  Εκατοντάδες συλλήψεις και κατασχέσεις

  Στην ίδια πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 19 χώρες της ΕΕ και 9 τρίτες χώρες, κατασχέθηκαν πάνω από 10,5 εκατομμύρια παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 40 εκ. ευρώ, 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID 19 και πλαστά εμβόλια, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Συνελήφθησαν 349 ύποπτοι, σφραγίστηκαν 10 μυστικά εργαστήρια και εξαρθρώθηκαν 59 εγκληματικές ομάδες.

  Παράλληλα σε 195 έρευνες εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις, ερευνήθηκαν 59 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, έκλεισαν 10 υπόγεια εργαστήρια, παρακολούθηκαν 588 ιστότοποι εκ των οποίων έκλεισαν οι 89.  Επιπλέον ελέγχθηκαν πάνω από 218.000 αποστολές και κατασχέθηκαν πάνω από 74.000.

  Η εμπορία φαρμάκων είναι προσοδοφόρα για το οργανωμένο έγκλημα

  Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποκαλύφθηκαν πολλές περιπτώσεις διακίνησης φαρμάκων μεγάλης κλίμακας, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να είναι εξίσου επικερδές με ή και πιο προσοδοφόρο από τη διακίνηση ναρκωτικών. Ενώ αυτά τα εγκλήματα δημιουργούν τεράστια παράνομα κέρδη για τους διακινητές και τους παραχαράκτες, τα δημόσια οικονομικά και τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας ορισμένων κρατών μελών επιβαρύνονται με τεράστιο οικονομικό κόστος. Το κόστος για τη δημόσια υγεία είναι επίσης σημαντικό, είτε λόγω θεραπείας εθιστικών συμπεριφορών είτε λόγω των συνεπειών της υπερβολικής δόσης ή της έλλειψης αποθεμάτων.

  Η κατάχρηση φαρμάκων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα

  Το εμπόριο και η κατανάλωση φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται από επαγγελματίες υγείας ή σε ιατρικό πλαίσιο συνεχίζει να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, ενθαρρύνοντας την παράνομη δραστηριότητα. Η κατάχρηση καλύπτει την επιθυμία για ψυχοτρόπα, ψυχαγωγικά ή βελτιωτικά αποτελέσματα και επεκτείνεται σε ακούσια μέσα κατανάλωσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης που δεν μπορεί να καλυφθεί νόμιμα, γεγονός που δίνει κίνητρα για τη διακίνηση – κυρίως με προϊόντα που εκτρέπονται από τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού.

  Επιπλέον, εισάγονται ψευδεπίγραφα φάρμακα μεταξύ αυτών και εκείνα που εκτρέπονται από τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά κατασκευάζονται σε υπόγεια εργαστήρια όπου οι εγκληματίες εργάζονται κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες υγιεινής και μέτρα ασφαλείας, που οδηγούν σε κινδύνους για την υγεία για τους τελικούς καταναλωτές. Επιπλέον, τα πλαστά φάρμακα συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αφήνουν τον καταναλωτή χωρίς θεραπεία.

  Οι συμμετέχουσες υπηρεσίες

  Υπενθυμίζεται ότι η Europol συντόνισε την τρίτη επιχείρηση με την κωδική ονομασία Shield, μιας παγκόσμιας προσπάθειας για τη στόχευση της διακίνησης παραποιημένων και καταχρηστικών φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντόνιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πρόσφερε οικονομική υποστήριξη. Η Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και οι εθνικοί ιατρικοί φορείς υποστήριξαν περαιτέρω την επιχείρηση.

   

  ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

  Τελευταία νέα

  Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

  Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

  Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

  Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

  Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

  Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...

  Καταπλακώθηκε αγρότης από το τρακτέρ του και σκοτώθηκε

  Ο άτυχος οδηγός διεκομίσθη με βαριά τραύματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες...

  Περισσότερα

  Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

  Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

  Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

  Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

  Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

  Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο