More
  ΑρχικήΕλλάδαΕτοιμάζουν «κουκούλωμα»! Νομοθετούν ακαταδίωκτο και για τα μέλη της επιτροπής που σύστησαν...

  Ετοιμάζουν «κουκούλωμα»! Νομοθετούν ακαταδίωκτο και για τα μέλη της επιτροπής που σύστησαν για την τραγωδία στα Τέμπη

  Δημοσιεύθηκε:

  Νέο ακαταδίωκτο -μετά απ’ αυτό για χάρη των τραπεζιτών, το ακαταδίωκτο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και αυτό που θεσπίστηκε για τα μέλη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης- νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτή τη φορά για λογαριασμό της έκτακτης επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών.

  Αυτό προκύπτει από τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην τροπολογία προβλέπεται συγκεκριμένα πως ο πρόεδρος  και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνώμων που συστάθηκε για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών δεν θα διώκονται, ούτε όμως θα εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο.

  Η τροπολογία αποτελεί δυνητικά μνημείο συγκάλυψης, αφού ο ρόλος της εν λόγω επιτροπής κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι από τα συμπεράσματα που θα βγάλει θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων έναντι του Δημοσίου αλλά βέβαια θα καταλογιστούν και ευθύνες σε πολιτικά στελέχη ή στελέχη του ευρύτερου δημοσίου σχετικά με το δυστύχημα.

  Πιθανόν δηλαδή, από τα συμπεράσματα της επιτροπής να προκύψουν και σοβαρές ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει με προσωπική επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να συμπεριλάβει το πόρισμα που θα εκδώσει εν καιρώ η επιτροπή, στη δικογραφία για το δυστύχημα.

  Παλιά τους τέχνη κόσκινο

  Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση νομοθετεί ακαταδίωκτο. Οργή για παράδειγμα είχε προκαλέσει η θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης τον Ιούλιου του 2021. Τότε, όπως και σήμερα, είχε αποφασιστεί ότι τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν τις εισφορές των νέων εργαζομένων δεν θα μπορούν να διωχθούν ποινικά για οποιαδήποτε πράξη τους.

  Η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε το ακαταδίωκτο για συγκεκριμένη κάστα ήταν τον Νοέμβριο του 2019, μόλις τέσσερις μήνες μετά την επικράτησή της στις εθνικές εκλογές. Ήταν τότε που ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προχώρησε σε αλλαγή άρθρου του Ποινικού Κώδικα, προσφέροντας δικαστική ασυλία στους τραπεζίτες.

  Με το εν λόγω νομοθετικό έκτρωμα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεσμοθέτησε πρακτικά την πλήρη προστασία όσων τραπεζικών στελεχών διώκονταν για επισφαλή δάνεια δισεκατομμυρίων, ενώ εξασφάλισε ταυτόχρονα το ακαταδίωκτο και για στελέχη της ίδιας αλλά και του ΠΑΣΟΚ τα οποία υπήρξαν ηθικοί αυτουργοί στις υποθέσεις των θαλασσοδανείων των δύο κομμάτων.

  Ο συγκεκριμένος νόμος, απαιτούσε προκειμένου να συνεχιζόταν η διερεύνηση των δεκάδων εκκρεμών υποθέσεων απιστίας την οποία έχουν τελέσει τραπεζικά στελέχη, ο θιγόμενος, δηλαδή η ίδια η τράπεζα, να καταθέσει έγκληση. Μάλιστα ο νόμος προέβλεπε ότι οι νομικές ενέργειες της τράπεζας σε βάρος των ίδιων των στελεχών της θα έπρεπε να γίνουν εντός τετραμήνου. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες δικογραφίες να έχουν καταλήξει στο αρχείο και οι άνθρωποι που φέρονται να ζημίωσαν τις πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένες από χρήματα του ελληνικού λαού τράπεζες να παραμένουν στο απυρόβλητο.

  Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινήθηκε η κυβέρνηση και στις αρχές του 2021, όταν νομοθέτησε ποινική ασυλία και για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε μια προσπάθεια κάλυψης τυχόν ευθυνών τους σε κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτή της σκανδαλώδους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η κυβέρνηση αποφάσισε τα στελέχη του ταμείου που ενδεχομένως θα προκαλέσουν μεγάλη ζημία στο δημόσιο να μη διώκονται για απιστία, παρά μόνο αν το ίδιο το ΤΧΣ αποφασίσει να προσφύγει εναντίον τους.

  Στο απυρόβλητο και οι λοιμωξιολόγοι

  Αλγεινή εντύπωση και ερωτήματα προκάλεσε, τέλος, και η εκ των προτέρων αμνήστευση των συμμετεχόντων στις διάφορες επιτροπές που εισηγούνται στην κυβέρνηση τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Το εν λόγω νομοθέτημα πέρασε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβλεπε ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

  Το πλέον σκανδαλώδες στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα μέλη των επιτροπών εξαιρούνται ακόμη και από το ενδεχόμενο να καταθέσουν ενώπιον των αρχών για τις γνωμοδοτήσεις τους που αφορούν άμεσα τη διαχείριση της πανδημίας.

  Με άλλα λόγια, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του τόπου για απόφαση που έλαβε, τα μέλη των επιτροπών, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν ότι συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις ελήφθησαν αυθαίρετα, δεν θα επιτρέπεται να καταθέσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

   

  documentonews.gr

  Τελευταία νέα

  30χρονος αλλοδαπός μετέφερε στην Θεσπρωτία με Ι.Χ. φορτηγό 31 παράνομους μετανάστες

  Εντοπίστηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Α΄...

  Το “Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο” θα πραγματοποιήσει γυρίσματα στο Όρραον, στην Κασσώπη και τη Νικόπολη

  Άδεια κινηματογράφησης/βιντεοσκόπησης σε τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο υλοποιεί έργο για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων...

  Βροχές και χαλάζι έπληξαν τις καλλιέργειες στην Ήπειρο – Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες

  Εδώ και έναν μήνα περίπου οι αγρότες της Ηπείρου δίνουν μάχη με τις καιρικές...

  Ο Νίκος Ζαχαριάς αναμορφώνει της παραλιακής ζώνης του Δήμου Πάργας – Εγκαινιάστηκε η πλατεία «στολίδι» στην Αμμουδιά

  Στα πλαίσια των ευρύτερων δράσεων για την αναμόρφωση της παραλιακής ζώνης του Δήμου Πάργας,...

  Περισσότερα

  30χρονος αλλοδαπός μετέφερε στην Θεσπρωτία με Ι.Χ. φορτηγό 31 παράνομους μετανάστες

  Εντοπίστηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Α΄...

  Το “Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο” θα πραγματοποιήσει γυρίσματα στο Όρραον, στην Κασσώπη και τη Νικόπολη

  Άδεια κινηματογράφησης/βιντεοσκόπησης σε τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο υλοποιεί έργο για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων...

  Βροχές και χαλάζι έπληξαν τις καλλιέργειες στην Ήπειρο – Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες

  Εδώ και έναν μήνα περίπου οι αγρότες της Ηπείρου δίνουν μάχη με τις καιρικές...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο