Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

«Έσπασε» το φράγµα των 5 ευρώ το ελαιόλαδο – Αυξήσεις στα δικαιώματα ετοιμάζουν τα ελαιοτριβεία

prosmixeis elaioladou

Με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Πελοπόννησο να έχει ξεκινήσει φέτος κατά
20 ημέρες αργότερα, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν αφενός αυξημένη παραγωγή
και καλή ποιότητα και αφετέρου ανοδική τάση στην τιμή.

Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς «φρενάρει», ωστόσο, πάνω στο
αυξημένο κόστος παραγωγής, που έχει συμπαρασύρει και τα ελαιοτριβεία που ετοιμάζουν
αυξήσεις στα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, στον Νομό Ηλείας έχει σημάνει συναγερμός τόσο στο Τμήμα Φυτοπροστασίας όσο και στους ελαιοπαραγωγούς, για τα ανησυχητικά σημάδια του δάκου.

Ελαιοτριβεία
Στη Μεσσηνία, οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Αυτήν τη στιγμή, προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι το κόστος της ενέργειας τόσο σε ρεύμα όσο και σε καύσιμα», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης.

Όπως εξηγεί, το κόστος της ενέργειας από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει φθάσει στα 50 λεπτά μετά και την επιδότηση! «Φέτος, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα είναι, ενώ έχει πενταπλασιαστεί το κόστος ενέργειας για το ελαιοτριβείο», προσθέτει.

Όπως όλα δείχνουν, ένα μέρος της αύξησης του κόστους θα μετακυλήσει στον παραγωγό και με αυτήν τη σκέψη ήδη υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ο κ. Ηλιάδης υπογραμμίζει πως «η αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο δεν φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων, αφού ακόμα και τα εργατικά έχουν ανέβει πλέον σε υψηλά επίπεδα. Εάν δεν προσέξουμε αυτό το διάστημα, θα βρεθούν ελαιοτριβεία να χρωστάνε πολλά χρήματα για το ρεύμα».

Στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 200 ελαιοτριβεία που προσφέρουν χίλιες θέσεις εργασίας και τώρα κινδυνεύουν άμεσα. «Ζητήσαμε μεγαλύτερη επιδότηση, αλλά, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικοί βουλευτές, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Έτσι, μοιραία, οι  ιδιοκτήτες προσανατολίζονται να αυξήσουν το δικαίωμα από τους παραγωγούς κατά 1%-2%.

Θα δούμε πώς θα ξεκινήσει ο πρώτος μήνας και το πιο πιθανό σενάριο είναι η αύξηση του δικαιώματος να γίνεται ανά μήνα ανάλογα με την πορεία των εξόδων. Αναζητάμε μία λύση που να μη μεταφέρει το συνολικό κόστος στον παραγωγό». Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, τα περισσότερα ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία έχουν δικαιώματα που κυμαίνονται από 9%-10%.

Παραγωγή – τιμές
Σχετικά με την ελαιοπαραγωγή, ο Γιάννης Ηλιάδης αναφέρει ότι «μέχρι τώρα έχουμε μία μέση τιμή 4,50 ευρώ, αλλά δεν έχει ανοίξει η αγορά σε τέτοιο επίπεδο που να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα.

Οι μαυρολιές κινούνται στα 4,50 ευρώ, αλλά το κορωνέικο θα κινηθεί λίγο παραπάνω».
Στην Αργολίδα όλα δείχνουν μια καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», που παράγει ένα από τα πλέον ποιοτικά ελαιόλαδα και είναι ο δεύτερος σε πρωιμότητα αμέσως μετά τον συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων, υπάρχει ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία, παρά την όψιμη χρονιά. «Η χρονιά πήγε πίσω λόγω νερού, αλλά η συγκομιδή σε σχέση με πέρυσι είναι ανεβασμένη κατά 20%», τονίζει ο Γιάννης Κοροντίνης από τον Συνεταιρισμό.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη και συνοδεύεται από πολλές πολυφαινόλες. Η τιμή είναι καλή, ξεκινήσαμε στα 4,85 ευρώ και φτάσαμε στα 4,90 ευρώ. Έφυγε το πρώτο βυτίο και συνεχίζουμε τη συγκομιδή. Το μόνο μειονέκτημα φέτος είναι η έλλειψη εργατών. Το λάδι Θερμασίας έχει ζήτηση. Ο συνδυασμός με Μανάκι και Κορωνέικο δίνει υψηλή ποιότητα». Σημειώνεται ότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της έλλειψης εργατών η συγκομιδή πήγε έναν μήνα πίσω.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μπατσάκης, από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων
Λακωνίας, δηλώνει πως «η συγκομιδή φέτος πήγε κατά 20 μέρες πίσω, αλλά είναι κατά 20%
αυξημένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Μπατσάκης αναφέρει ότι «φέτος ξεκινήσαμε στα 4,90 ευρώ και τώρα είμαστε στα 5,07,
ακολουθώντας μία ανοδική πορεία. Η ζήτηση είναι καλή, αφού το προϊόν βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το εργατικό».

Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τα ελαιόλαδα της Βόρειας Ελλάδας να διαµορφώνουν µε το ζόρι τα 4,70 ευρώ το κιλό για τις αποστολές στην Ιταλία, ενώ µε έως 4,80 ευρώ το κιλό αναχωρούν για τη γειτονική χώρα τα πρώτα κορωνέικα ελαιόλαδα της Κρήτης.

Στη δεδοµένη στιγµή, ακόµα δεν είναι ξεκάθαρο το αν η αγορά έχει περισσότερα περιθώρια ανόδου, αφού σίγουρα κάποια στιγµή η «πίεση της συγκοµιδής» καθώς θα αυξάνονται τα διαθέσιµα αποθέµατα, θα φρενάρουν αν όχι διορθώσουν ελαφρά, την πορεία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση τα δεδοµένα της παραγωγής παραµένουν ίδια και όσες βιοµηχανίες σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θέλουν να µείνουν εκτός ανταγωνισµού λόγω έλλειψης προϊόντος, θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν το ρεύµα ανόδου της αγοράς.

Ακόµα βέβαια δεν είναι ξεκάθαρες οι αντοχές της αλυσίδας αξίας ελαιολάδου σε σύνολο Ευρώπης, αφού η διαµόρφωση τέτοιων επιπέδων τιµών είναι κάτι πρωτόγνωρο αν αναλογιστεί κανείς την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια σκηνή ελαιολάδου από το 1991, χρονιά στην οποία ανατρέχουν αρκετοί θιασώτες της αγοράς αναζητώντας ένα σηµείο αναφοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και µια εξέλιξη από τη Σικελία, όπου παραγωγοί, ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια έχουν συµφωνήσει µια φιξ τιµή στα 6 ευρώ το κιλό για όλη την παραγωγή που θα συγκοµιστεί σε έναν αξιόλογο αριθµό κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Η συµφωνία αυτή έγινε στη λογική της διευκόλυνσης του προγραµµατισµού της λειτουργίας των ελαιοτριβείων αλλά και στον έλεγχο των εξόδων για τις βιοµηχανίες τυποποίησης της περιοχής, που από κοινού µε τους παραγωγούς σε µια ευρεία σύσκεψη στην οποία συµµετείχαν 300 εκπρόσωποι από όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές, κατέληξαν σε µια τιµή βάσει του µέσου όρου που διαµόρφωνε η ISMEA στις 4 Οκτωβρίου (5,65 ευρώ το κιλό).

Στην Ισπανία, η µέση τιµή ελαιολάδου βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα 4,70 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αρκετές βιοµηχανίες να δοκιµάζουν µια διαφορετική πολιτική τιµολόγησης της πρώτης ύλης, που αποκλείει από τιµές άνω των 5 ευρώ το κιλό ελαιόλαδα µε προβληµατικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Εξαιτίας του παρατεταµένου καύσωνα, αρκετές ποσότητες αναµένεται ότι θα έχουν τέτοια προβλήµατα, ανεξάρτητα από τις «γραµµές» που θα εµφανίζουν. Με τον ελιγµό αυτό, επιχειρείται ένα φρενάρισµα στην αγορά, αφού σύµφωνα µε τα όσα µεταδίδουν ισπανικά µέσα που καλύπτουν τις εξελίξεις στον κλάδο, όλοι οι παραγωγοί προσδοκούν φέτος σε τιµές άνω των 5 ευρώ σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο.

 

 

ypaithros.gr, agronews.gr

Exit mobile version