More
  ΑρχικήΕλλάδαΈρχονται νέα εμβόλια για κορονοϊό, γρίπη, και ευλογιά των πιθήκων – Οι...

  Έρχονται νέα εμβόλια για κορονοϊό, γρίπη, και ευλογιά των πιθήκων – Οι σκέψεις για την υποχρεωτικότητα

  Δημοσιεύθηκε:

  Σε μία νέα φάση για την πανδημία του κορονοϊού και σε ένα ομαλότερο -όπως όλα δείχνουν- περιβάλλον, αναμένεται να μπει από το φθινόπωρο και μετά, η παγκόσμια κοινότητα αλλά και η χώρα μας.

  Το “έδαφος” για την θωράκιση του πληθυσμού προετοιμάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με σκοπό την κατάρτιση του οδικού χάρτη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, της γρίπης, αλλά και της ευλογιάς των πιθήκων.

  Έτσι, οι ειδικοί κατάρτισαν τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη για τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου όχι μόνο κατά της νόσου Covid, αλλά και της επιδημίας γρίπης, που δεν αποκλείεται να ενσκήψει ταυτόχρονα.

  Μέχρι τέλη Οκτωβρίου οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον 5 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης των ενισχυτικών δόσεων κατά της Covid-19 δεν θα καθυστερήσουν.

  Οι μελέτες που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (FDA), όπως λένε, στηρίζονται στη γνωστή πλέον τεχνολογία mRNA με την οποία κατασκευάστηκαν τα αρχικά εμβόλια, οπότε οι εγκρίσεις θα επιταχυνθούν.

  Το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια, τα οποία θα προστατεύουν από τον αρχικό ιό (της Γουχάν), αλλά και από όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού που ακολούθησαν μέχρι σήμερα και έχουν προκαλέσει έξαρση (Δέλτα, Όμικρον 2, 4 και 5).

  Εάν ωστόσο έως τότε προκύψει μια νέα και ενδεχομένως πιο μεταδοτική παραλλαγή (η οποία δεν αποκλείεται να είναι και η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον “Κέντραυρος”), τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης, αλλά σίγουρα θα αποτρέπουν στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

  Τι θα γίνει με την υποχρεωτικότητα;

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα και από τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα, ενδεχομένως να μην τεθεί ξανά θέμα “υποχρεωτικότητας” στους εμβολιασμούς.

  Οι πολίτες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, έχουν πλέον πειστεί για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα έχουν ανάγκη, θα πειστούν εύκολα να σπεύσουν να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις.

  Εμβολιασμοί κατά της γρίπης: Τα ανησυχητικά μηνύματα από το νότιο ημισφαίριο

  Παράλληλα με τον κορονοϊό, εντατικοποίηση των εμβολιασμών σχεδιάζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και κατά του ιού της γρίπης, καθώς έρχονται ανησυχητικά μηνύματα από την Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο όπου επικρατεί ο χειμώνας, για ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων.

  Από τα πρώτα δείγματα στην Ελλάδα μάλιστα, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης H1N1 ακόμη και φέτος μέσα στο καλοκαίρι, δεν αποκλείεται -όπως λένε οι ειδικοί- η γρίπη να επιστρέψει φέτος δριμύτερη.

  Η περίπτωση αυτή, μάλιστα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς μετά από απουσία σχεδόν δύο χρόνων εξαιτίας της πανδημίας, ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ανοσία απέναντι στον ιό της γρίπης και δεν θα έχει καμία προστασία.

  Ευλογιά των πιθήκων: Καταρτίστηκε πρωτόκολλο χορήγησης εμβολίου

  Αν και τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (monkey pox ή mpox) στην Ελλάδα αριθμούν μόλις 50 επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα 2.800 εμβόλια Imvanex κατά της νόσου που εξασφάλισε πρόσφατα η χώρα μας, προορίζονται για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και κυρίως για τις επαφές των κρουσμάτων.

  Ως “επαφή” κρούσματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται όποιο άτομο ήρθε σε σωματική επαφή με πάσχοντα ή σε επαφή με τα σωματικά του υγρά.

  Έτσι ο “κύκλος” των δικαιούχων του εμβολίου είναι εξαιρετικά περιορισμένος και αφορά κυρίως άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος ή ερωτικούς συντρόφους του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

  Το εμβόλιο (το οποίο είναι και θεραπευτικό), δεν αποκλείεται να χορηγηθεί και σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, εάν αυτοί τύχει να έρθουν σε απρόσεκτη επαφή με κρούσμα.

  Στο πλαίσιο της χορήγησης του νέου εμβολίου Imvanex, μάλιστα, θα απαιτηθεί να προηγηθεί εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”, αλλά και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει την ιδιαιτερότητα της διαδερμικής χορήγησης.

  Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε αυτή τη νέα τεχνική έγχυσης του εμβολίου με σκοπό την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων και την αποτροπή μιας ενδεχόμενης έλλειψης.

  Έτσι, η ένεση με το εμβόλιο Imvanex μπορεί πλέον να γίνεται ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (διαδερμικά), και όχι βαθύτερα (υποδόρια), κι έτσι να χορηγείται μόνο το ένα πέμπτο της δόσης.

   

   

  Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

  Τελευταία νέα

  Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

  Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

  Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

  Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

  Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

  Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...

  Καταπλακώθηκε αγρότης από το τρακτέρ του και σκοτώθηκε

  Ο άτυχος οδηγός διεκομίσθη με βαριά τραύματα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες...

  Περισσότερα

  Θανατηφόρο Τροχαίο Δυστύχημα στο αεροδρόμιο του Ακτίου: 26χρονος Χάνει τη Ζωή του

  Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον δρόμο, έξω από το πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Σύμφωνα με...

  Πρέβεζα: Δικαστική Μάχη για τον Λιμένα: Ποιος θα Πληρώσει;

  Στις 22 Μαΐου 2024 θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων μια αγωγή που έχει...

  Ιωάννινα: Μαθητές κουβαλούσαν ναρκωτικά και ξυλοκόπησαν Αστυνομικό

  Στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων,...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο