Επιμένει η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Πάνω από 100 δονήσεις τη μέρα


Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να πλήττει την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Οι επιστήμονες, μετά τις τελευταίες δονήσεις που έφτασαν αλλά και ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιο ισχυρού σεισμού της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025 έχουν ανιχνευτεί περισσότεροι από 15.300 σεισμούς.
«Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες συνήθως, σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες. Η ακολουθία που μας απασχολεί είναι σεισμική ακολουθία που είναι στην Άνυδρο» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό έχουμε περάσει στη 2η φάση της σεισμικής δραστηριότητας με σχετική αραίωση των δονήσεων.
«Εμφανίζει πιο χαμηλούς ρυθμούς. Τις τελευταίες ημέρες μετά την Παρασκευή είχαμε πολύ πιο ήπια σεισμικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα, ως σμηνοσειρά διατηρεί τα μέγιστα μεγέθη στο 5.3-5.2» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Υπάρχει σενάριο μεγάλου σεισμού;
Τα επίκεντρα των σεισμών αρχικά εντοπίζονταν κοντά στη Σαντορίνη στη συνέχεια μετατοπίστηκαν προς την κατεύθυνση της Αμοργού, εσχάτως επιστρέφουν και πάλι νοτιόανατολικά αλλά κινούνται πάνω στο ίδιο ρήγμα .
Με τους νέους σεισμογράφους τα δεδομένα φθάνουν σε πραγματικό χρόνο στο γεωδυναμικό όπου και αναλύονται
Όπως είπε ο κ. Καραστάθης «παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει[…] δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού».
Οι επιστήμονες επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια προκειμένου να προβλέψουν τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού.
«Ακόμα κι αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη, η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις» λέει ο κ. Παπαζάχος.
Στην περίπτωση της Σαντορίνης, το μισό νησί στο νότο βρίσκεται σε καλό αλπικό υπόβαθρο, συμπαγές και γερό, και θα έχει μικρές εντάσεις. ενώ στο άλλο μισό προς το βορρά θα είναι μεγαλύτερες οι εντάσεις, λένε οι επιστήμονες.
Ξυπνά το Ηφαίστειο;
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: οι μετακινήσεις του μάγματος των ηφαιστείων σε βάθος 5 χιλιομέτρων δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέργεσης ή κίνδυνο έκρηξης, λέει κατηγορηματικά η επιστημονική κοινότητα, συμπληρώνοντας ότι «τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπο είναι σαφές ότι αυτή την περίοδο είναι εκτός της δραστηριότητας της διέγερσης».
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης μιας τέτοιας διέγερσης χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ούτε για τη ζωή των ανθρώπων ούτε για τη συνέχεια της οικονομικής ζωής» λέει ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
ertnews.gr