«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Σε αυτούς συμπεριέλαβε και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό». «Δεν σας πέφτει λόγος. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα ζούμε και προσπαθούμε να σύρουμε και εσάς στον 21ο αιώνα» είπε η Έλενα Ακρίτα, και κατήγγειλε ότι οι φανατικοί πολέμιοι και σκοταδιστές λένε ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά αλλά δεν σκέπτονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.
«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου. Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά, όπως είπε η Έλενα Ακρίτα.
Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν στήριζε κάθε βήμα προόδου, κάθε ανάσα ελευθερίας στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα, «γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους». Αυτό το έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είπε η κ. Ακρίτα, και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ήδη από το 2022, είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και για όλα τα δικαιώματα, για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεως που πραγματοποιήθηκε στην τετραετία 2015 – 2019.
Τροπολογία για τις «αόρατες» μητέρες
Δύο προσθήκες στον Αστικό Κώδικα προτείνει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται για πρόταση που έρχεται να καλύψει το νομικό κενό που υφίσταται και καθιστά «αόρατες» τις μη βιολογικές μητέρες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα.
Προτείνει, ειδικότερα, προσθήκη στο άρθρο 1463 του Αστικού Κώδικα ώστε παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου μεταξύ γυναικών με την εφαρμογή της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την έγγραφη συναίνεση των δύο συζύγων, σύμφωνα με το άρθρο 1456 να θεωρούνται κοινά παιδιά των συζύγων. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδρυση συγγένειας να μην μπορεί να προσβληθεί.
Η βουλευτής ζητάει να προστεθεί εδάφιο και στο άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα για την εκούσια αναγνώριση τέκνου, το οποίο θα ορίζει ότι η μη βιολογική/μη έννομη μητέρα θα μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό της το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου πριν τη δυνατότητα τέλεσής του, για άτομα του ιδίου φύλου, εφόσον συναινεί σε αυτό και η βιολογική/έννομη μητέρα και η συγγένεια να ιδρύεται με την εκούσια αναγνώριση τέκνου.
www.ertnews.gr