More
    ΑρχικήΉπειροςΕκλογές το 2023: Λιγοστεύουν οι βουλευτικές έδρες σε Άρτα και Θεσπρωτία 

    Εκλογές το 2023: Λιγοστεύουν οι βουλευτικές έδρες σε Άρτα και Θεσπρωτία 

    Δημοσιεύθηκε:

    Σύμφωνα με εκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής 2021, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε ακόμα επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ, οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, και  Θεσπρωτίας, εκτιμάται ότι χάνουν μία βουλευτική έδρα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

    Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και τα αποτελέσματα της οποίας θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί μετά την πάροδο ενός έτους, από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.

    Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 36 του Νόμου 4648/2019 ΦΕΚ Α 205/16.12.2019, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της Χώρας.

    Η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2022 προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τα οριστικά αποτελέσματα τόσο του μόνιμου, όσο και του νόμιμου πληθυσμού θα δημοσιευθούν από την ΕΛΣΤΑΤ το Δεκέμβριο του 2022.

    Ως μόνιμος πληθυσμός ορίζεται ο πληθυσμός που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από το πού βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας, όπου περιλαμβάνονται και οι μη έχοντες ελληνική υπηκοότητα κάτοικοι, αλλά και οι ετεροδημότες.

    Ως νόμιμος πληθυσμός θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας της χώρας, με την υπηκοότητα της χώρας και μόνιμη διαμονή στην χώρα, οι οποίοι δήλωσαν στην απογραφή που είναι δημότες.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Προεδρικό Διάταγμα για το νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2023 και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου του 2023, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως οι εθνικές εκλογές του 2023 αναμένεται να διεξαχθούν με το καθεστώς των νέων βουλευτικών εδρών.

    Επειδή ο νόμιμος πληθυσμός των εκλογικών περιφερειών της απογραφής 2021 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ, έγινε μία προσπάθεια εκτίμησής του, σύμφωνα με την αναλογία του μόνιμου προς τον νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011.

    Για κάθε εκλογική περιφέρεια υπολογίσθηκε η αναλογία του μόνιμου προς τον νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011 και στη συνέχεια αυτή η αναλογία χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής του 2021, ανάγοντας τον προσωρινό μόνιμο πληθυσμό του 2021 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε νόμιμο.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος προσωρινός πληθυσμός της χώρας το 2021 ήταν 10.432.481 και ο αντίστοιχος νόμιμος πληθυσμός που εκτιμήθηκε με την παρούσα μεθοδολογία ήταν 9.503.008, ενώ στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 10.816.286 και ο νόμιμος ήταν 9.904.286. Το μέτρο του υπολογισμού του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, προέκυψε διαιρώντας τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας που εκτιμήθηκε, με τον συνολικό αριθμό των βουλευτικών εδρών που κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες (285 έδρες, ενώ 15 έδρες κατανέμονται στο Επικρατείας) και ήταν ίσο με 33.344.

    Στη συνέχεια ο εκτιμηθείς νόμιμος πληθυσμός κάθε εκλογικής περιφέρειας διαιρέθηκε με το εκλογικό μέτρο και στο ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προστέθηκαν σε κάθε εκλογική περιφέρεια οι αδιάθετες έδρες με το μεγαλύτερο υπόλοιπο, ώστε να συμπληρωθούν οι 285 βουλευτικές έδρες.

    Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

    Μία βουλευτική έδρα εκτιμάται ότι κερδίζουν οι εκλογικές περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

    Μία βουλευτική έδρα εκτιμάται ότι χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες ΆρταςΘεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

    Οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες εκτιμώνται στις 9 το 2023, από 7 που ήταν το 2019, αφού στις 7 μονοεδρικές του 2019 (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας), προστίθενται οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς.

    Εν αναμονή λοιπόν της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού του 2021 τον προσεχή Δεκέμβριο, για την επαλήθευση ή όχι των παραπάνω.

    Τελευταία νέα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...

    Καταιγίδες, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι την Παρασκευή και το Σάββατο

      Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από το μεσημέρι της...

    Περισσότερα

    Πρέβεζα: Ανοίγει τις πόρτες στο κοινό το Δημοτικό Κολυμβητήριο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

    Έτοιμο να δεχθεί και πάλι τους αθλητές και τις αθλήτριές του κάθε ηλικίας είναι...

    Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έργα ύδρευσης στην Πρέβεζα

    Τα έργα υδροδότησης στις περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας θα λάβουν...

    Ινδονησία: Εκκενώνονται περιοχές και κλείνει αεροδρόμιο έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα και βίντεο

    Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και απομάκρυναν περίπου 11.000 κατοίκους από την...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο