More
    ΑρχικήΕλλάδαΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για ανέργους με επιδότηση μισθού έως 70% – Προϋποθέσεις...

    ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα για ανέργους με επιδότηση μισθού έως 70% – Προϋποθέσεις και ωφελούμενο

    Δημοσιεύθηκε:

    Την έναρξη του προγράμματος «Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω» που αφορά την επιδότηση μισθού ως 70% με ανώτατο ποσό τα 715,40 ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η Δ.ΥΠ.Α.

    Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, ηλικίας 56 ετών και άνω, κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις, πρώην ωφελούμενων, που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών.

    Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
    Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Ωφελούμενοι – προϋποθέσεις
    Ωφελούμενοι του προγράμματος, ανεξάρτητα από το καθεστώς ενίσχυσης που επιλέγει η δικαιούχος επιχείρηση, πρέπει σωρευτικά:

    α) να είναι άνεργοι, ηλικίας 56 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α., και

    β) να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών που προβλέπεται στην υπό στοιχεία οικ. 28286/450/20.6.2017 κοινή υπουργική απόφαση.

    Οι ωφελούμενοι οφείλουν:
    α) Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

    β) Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα,

    γ) Να είναι ηλικίας 56 ετών και άνω, κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2.

    Δεν εντάσσονται:
    α) Δεν μπορούν να υποδειχθούν ως άνεργοι σε επιχειρήσεις άτομα που κατά το τελευταίο 24μηνο, πριν από την ημερομηνία ανάρτησης της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης ελέγχου προϋποθέσεων, από την επιχείρηση:

    αα) Είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που συνιστούν με την αιτούσα ενιαία επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν, στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας από τους ίδιους ή άλλους εργοδότες ή εταίρους,

    ββ) είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα),

    γγ) είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την υπαχθείσα επιχείρηση και

    δδ) είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.

    β) Άτομα που δεν είχαν συμμετάσχει και δεν είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών που προβλέπεται στην υπό στοιχεία οικ. 28286/450/20-6-2017 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει.

    Για τις ανωτέρω περιπτώσεις εκτός του ελέγχου που διενεργεί ο εργασιακός σύμβουλος αναζητούντων εργασία, οι άνεργοι προσκομίζουν στην Υπηρεσία σχετική Υπεύθυνη Δήλωση κατά την υπόδειξή τους στην επιχείρηση.

    γ) Άτομα που προσελήφθησαν από την επιχείρηση μετά την ημερομηνία ανάρτησης της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης ελέγχου προϋποθέσεων.

    δ) Εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά, από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).

    ε) Άτομα τα οποία:

    αα) Είναι μέλη σε συνεταιρισμούς (πλην των μελών-εργαζομένων των φορέων Κ.ΑΛ.Ο.).

    ββ) Θα προσληφθούν στο πλαίσιο ένταξης της επιχείρησης σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς ενίσχυσης για την κάλυψη σχετικών συμβατικών της υποχρεώσεων όπως, ενδεικτικά, επενδυτικό σχέδιο, το οποίο επίσης επιχορηγεί το μισθολογικό ή/και μη μισθολογικό κόστος για τα άτομα αυτά).

    γγ) Προσλαμβάνονται από τους δικαιούχους εργοδότες, προκειμένου να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους σε άλλον εργοδότη (δευτερογενής ή έμμεσος εργοδότης).

    δδ) Θα απασχοληθούν με μίσθωση σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή, και

    εε) Θα προσληφθούν με συμβάσεις μισθωτής εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την ανάρτηση της εντολής κενής θέσης-δήλωσης προτίμησης -ελέγχου προϋποθέσεων από τις επιχειρήσεις, τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τη διαδικασία που θα εξειδικεύεται στην Δημόσια Πρόσκληση.

    Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 715,00 ευρώ μηνιαίως.
    Ως «μισθολογικό κόστος», για τις ανάγκες της παρούσας, νοείται το συνολικό ποσό που πράγματι επιβαρύνει τον δικαιούχο της ενίσχυσης όσον αφορά τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ακαθάριστων αποδοχών προ φόρων και υποχρεωτικών εισφορών, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

    Οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη της δράσης, και συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ανώτατο ποσό επιχορήγησης (ήτοι 715 ευρώ) των μηνών που αυτά καταβάλλονται.

    Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης.
    Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των είκοσι πέντε (25) ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25.

    Τελευταία νέα

    Υδρογονάνθρακες: Λιμενικές Υποδομές Αναζητούν οι Πετρελαϊκές για τις Γεωτρήσεις στα Ιωάννινα

    Τα λιμάνια της χώρας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του αναγκαίου...

    Νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα – Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν τέσσερις πυροσβέστες

    Μία 25χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της και δύο άνδρες τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα...

    Αναταραχή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων για την κατάργηση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Αναταραχή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οδηγίας...

    TikToker Tzane: «Πάτησε στο κενό, πέθανε ακαριαία» – YouTubers που ήταν μαζί του περιγράφουν την στιγμή της τραγωδίας

    Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα για τον Έλληνα TikToker Tzane. Ο 23χρονος...

    Περισσότερα

    Υδρογονάνθρακες: Λιμενικές Υποδομές Αναζητούν οι Πετρελαϊκές για τις Γεωτρήσεις στα Ιωάννινα

    Τα λιμάνια της χώρας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποδοχή του αναγκαίου...

    Νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα – Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν τέσσερις πυροσβέστες

    Μία 25χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της και δύο άνδρες τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα...

    Αναταραχή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων για την κατάργηση των λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Αναταραχή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οδηγίας...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο