Σαράντα πέντε καθαρόαιμους αίγαγρους που αποτελούν αυστηρά προστατευόμενο είδος, έστειλε παράνομα από τη Κρήτη στη Ήπειρο και από εκεί σε Σκόπια και Βουλγαρία για να θανατωθούν σε κυνήγι, ο 66χρονος σήμερα υπάλληλος του Δασαρχείου Λασιθίου που καταδικάστηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο Λασιθίου.
Έβαλαν κυριολεκτικά το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, όπως κατέδειξε και η ποινική διαδικασία που οδήγησε στην καταδίκη 66χρονου υπαλλήλου του Δασαρχείου Λασιθίου, ο οποίος αντί να συμβάλει στην προστασία των Αιγάγρων στο νησάκι Άγιοι Πάντες, τους έστελνε για εξαγωγή σε Σκόπια και Βουλγαρία. Εκεί τα προστατευόμενα από τη συνθήκη της Βέρνης και υπό εξαφάνιση αγέρωχα κρητικά κρι- κρι έβρισκαν το θάνατο από λαθροθήρες.
Ο δασοφύλακας, όπως είχε καταδειχθεί και στο πλαίσιο σωρείας ένορκων διοικητικών ερευνών που είχαν διαταχθεί σε βάρος του, τα πουλούσε σε ζωέμπορο στη Ήπειρο. Εκείνος στη συνέχεια τα εξήγαγε για να θανατωθούν σε παράνομες εξορμήσεις για κυνήγι με θηράματα προστατευόμενα είδη, στις χώρες των Βαλκανίων.
Ο δασοφύλακας, παραπέμφθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενος για τη λαθραία πώληση των 45 κρι – κρι στον ιδιώτη, μετά από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών, αλλά και από δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου. Όπως είχε προκύψει οι αίγαγροι που είχαν μεταφερθεί παράνομα από την Κρήτη τα έτη 2016, 2017 και 2018, στην Ήπειρο, είχαν καταλήξει στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ως θηράματα.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδείχτηκαν και άλλες πτυχές της δράσης του 66χρονου δασοφύλακα ο οποίος για το λόγο αυτό έχει παραπεμφθεί στο κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο στην Αθήνα, για παράβαση καθήκοντος, με το ερώτημα της απόλυσης.
Ο υπάλληλος του Δασαρχείου Λασιθίου φέρεται να είχε εμπλοκή και σε παράνομη διακίνηση ελαφιών. Ο ίδιος φέρεται να πούλησε ελάφια τα οποία είχαν κατασχεθεί από το δασαρχείο στο Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ σε άλλη περίπτωση είχε ανταλλάξει αιγάγρους από την Κρήτη με ελάφια από την Ήπειρο.
Με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Δικαστήριο Λασιθίου καταδίκασε τον 66χρονο σε οκτώ μήνες φυλάκισης.