More
  ΑρχικήΕλλάδαΔ. Μάντζος στο Πρώτο: Η ΝΔ “επενδύει” στην ακρίβεια για να κερδίσει...

  Δ. Μάντζος στο Πρώτο: Η ΝΔ “επενδύει” στην ακρίβεια για να κερδίσει φορολογικά έσοδα (audio)

  Δημοσιεύθηκε:

  Mantzos-768x544

  «Είναι κάτι το οποίο έχουμε διαγνώσει πολλούς μήνες τώρα, ότι δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο αρκείται και ανέχεται τελικά την ακρίβεια στην αγορά, αλλά τελικά επενδύει σε αυτήν για να αποκομίσει φορολογικά έσοδα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα του ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ότι «ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής για τη ΝΔ».

  Ο κ. Μάντζος επισήμανε την αναλογία εμμέσων φόρων με άμεσους φόρους, σημειώνοντας ότι «το κράτος μας έχει αυτή τη στιγμή μια υπερβολικά μεγάλη δυσαναλογία έμμεσων προς άμεσους».

  «Δηλαδή, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, οριζόντιοι φόροι, οι οποίοι δεν επιβάλλονται με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια, υπερ-αποδίδουν, έχουν δώσει στα ταμεία του κράτους πολύ περισσότερα απ’ αυτά που έχει προϋπολογίσει το κράτος. Γιατί γίνεται αυτό, διότι ένα προϊόν είναι πιο ακριβό στην αγορά, η τιμή του, άρα και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ως ποσοστό στην τιμή φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος» περιέγραψε ο κ. Μάντζος.

  «Έχουμε από τα 5 δισεκατομμύρια, τα 4 να είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει κυρίως μεσαία τάξη και πιο αδύναμους πολίτες και επειδή ακριβώς αποκερδαίνει τόσα κονδύλια, τόσους πόρους από τους έμμεσους φόρους, η κυβέρνηση δεν πάει σε μία δίκαιη φορολογική πολιτική στους άμεσους, δηλαδή, αφού παίρνει λόγω της κρίσης τους πόρους από την έμμεση φορολογία, δεν πάει να κάνει μια πραγματική δίκαιη κατανομή των άμεσων φόρων στους έχοντες και κατέχοντες και στην τελευταία συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ακριβώς αυτό συζητήσαμε» συμπλήρωσε.

  Επιπλέον, ο κ. Μάντζος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προβαίνει σε μια δίκαιη κατανομή των φόρων, παρά μόνο σε φοροαπαλλαγές «για παράδειγμα, στις γονικές παροχές μεγάλων ιδιοκτησιών ή στα μερίσματα των μεγάλων εταιρειών ή θυμάμαι χαρακτηριστικά να μιλάμε για τις απολαβές των ποδοσφαιριστών και των προπονητών ή στελεχών πολυεθνικών εταιριών, αυτοί είναι οι φόροι που μειώθηκαν». «Επειδή ακριβώς, μειώνει αυτούς τους φόρους και δεν επιβάλλει άμεσους φόρους εκεί που πρέπει, στο πραγματικό εισόδημα και στον πραγματικό πλούτο ή στα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και δεν μπορεί να βρει από αλλού τους αναγκαίους πόρους για το κόστος του κοινωνικού κράτους αρκείται και επενδύει στους έμμεσους φόρους. Κάνει δηλαδή την ακρίβεια εργαλείο πολιτικής. Γι’ αυτό και βλέπετε μια εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στο να μη μειώνει τους φόρους προστιθέμενης αξίας, όπως έχουμε ζητήσει, όπως άλλες χώρες έκαναν και εδώ πρέπει να επιμείνω στο ισπανικό μοντέλο».

  Στην πορεία προς τις επικείμενες Ευρωεκλογές, ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συνεννόηση- συνεργασία, ο κ. Μάντζος σημείωσε πως «το μεγάλο δίδαγμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδίως στο Δήμο της Αθήνας, είναι ότι δεν έχει σημασία ένας γάμος, ένα φλερτ ή μια συνέργεια κορυφής πίσω από κλειστά γραφεία. Σημασία έχει με ανανεωμένο προσωπικό, με γνώμη, με γνώση, τεκμηρίωση, με σχέδιο και με προτάσεις να διαμορφώσεις την κοινωνία από τα κάτω πια». «Εκείνες οι διεργασίες μπορούν να γίνουν πλειοψηφίες και να προκαλέσουν και πολύ μεγάλες ανατροπές, ακόμα και τις πιο απρόβλεπτες, όπως αυτές που είδαμε στον δεύτερο γύρο στην Αθήνα» προσέθεσε, ενώ επισήμανε πως «πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τείνει χείρα συνεργασίας μέσα στη Βουλή σε ένα σωρό ζητήματα, άρα στη Βουλή και στην κοινωνία, θα αναμετρηθούν όλοι με τη στάση τους, τις ιδέες τους και τις απόψεις τους». «Και το κυριότερο είναι και νέες κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως η Νέα Αριστερά, να αναπτύξουν τις θέσεις τους, να γνωριστούμε, να ακούσει και ο πολίτης τι πρεσβεύει ο κάθε ένας και έτσι να κριθούμε και να συγκριθούμε» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

  www.ertnews.gr

  Τελευταία νέα

  Αντιπαράθεση αγροτών και αστυνομίας στο Καλπάκι – Πρόστιμα και απειλές για κατάσχεση των τρακτέρ

  Ανέβηκαν οι τόνοι στην χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στο Καλπάκι, όταν η αστυνομία τους...

  Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών – κτηνοτρόφων ο Δήμος Πάργας

  Αντιπροσωπία αγροτών και κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά, όπου συζητήθηκαν  τα σοβαρά...

  Ψήφισμα για τον αγώνα τον αγροτών κατέθεσε η παράταξη “Βήμα στο αύριο” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας

  Στο πλευρό των αγροτών και στο δίκαιο αγώνα τους τάχθηκε από την πρώτη στιγμή...

  Απίστευτη απάτη με γάλα στην Πρέβεζα: Εταιρία πουλούσε λιγότερο προϊόν από όσο έγραφε η συσκευασία

  Διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ επέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε εταιρία...

  Περισσότερα

  Αντιπαράθεση αγροτών και αστυνομίας στο Καλπάκι – Πρόστιμα και απειλές για κατάσχεση των τρακτέρ

  Ανέβηκαν οι τόνοι στην χθεσινή κινητοποίηση των αγροτών στο Καλπάκι, όταν η αστυνομία τους...

  Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών – κτηνοτρόφων ο Δήμος Πάργας

  Αντιπροσωπία αγροτών και κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά, όπου συζητήθηκαν  τα σοβαρά...

  Ψήφισμα για τον αγώνα τον αγροτών κατέθεσε η παράταξη “Βήμα στο αύριο” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας

  Στο πλευρό των αγροτών και στο δίκαιο αγώνα τους τάχθηκε από την πρώτη στιγμή...
  Μετάβαση στο περιεχόμενο