More
    ΑρχικήΕλλάδαΑποκλεισμένοι από το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες νέοι εποχικά εργαζόμενοι

    Αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες νέοι εποχικά εργαζόμενοι

    Δημοσιεύθηκε:

    Ψάχνουν την… ψήφο τους χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, νέοι στην πλειονότητά τους, που ετοιμάζονται να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους για να εργαστούν τους επόμενους μήνες σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με την κυβέρνηση να τους αφήνει μετέωρους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Δύο σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έχει ήδη απορρίψει το υπουργείο Εσωτερικών διά χειρός Βορίδη, παρότι τεχνικά υπάρχουν εφικτές λύσεις για την υλοποίηση της ψήφου των περίπου 220.000 εποχικών εργαζομένων στον τόπο εργασίας τους, όπως επισημαίνει καίρια ανακοίνωση της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας.

    Στις επικείμενες εθνικές εκλογές και κυρίως στις δεύτερες κάλπες που ίσως στηθούν τον Ιούλιο μεσούσης της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα συμμετοχής από εποχικούς εργαζόμενους που θα βρίσκονται σε μέρος άλλο από αυτό όπου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους αλλά και των συνθηκών της δουλειάς τους να επιστρέψουν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των εποχικών το εισόδημα σταμάτησε τον Ιανουάριο μαζί με το επίδομα ανεργίας, ενώ ο πρώτος μισθός θα μπει στην τσέπη τους σε έναν ή δύο μήνες από σήμερα, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουν τη δουλειά.

    Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ασφάλειας αντίστοιχων συστημάτων, καλεί την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε και η μεγάλη αυτή ομάδα των συμπολιτών μας να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.

    «Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, ως Ενωση Πληροφορικών κι άρα καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται από τον τόπο μόνιμης διαμονής. Ολοι οι ψηφοφόροι διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης-ταυτοποίησης μέσω του TAXIS, τα στοιχεία των συμβάσεών τους καταχωρούνται ηλεκτρονικά, συνεπώς ο καθένας θα μπορούσε να καταχωρεί μια αίτηση προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στην πόλη εργασίας του.

    Ηδη εφαρμόστηκε στην πράξη για την υλοποίηση της διαδικασίας των εμβολιασμών καθώς και των αιτήσεων επιδομάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, δεν πρόκειται για ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά μόνο για δυνατότητα μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος με σύντομες διαδικασίες» αναφέρει το Δ.Σ. της Ενωσης.

    Διευκρινίζουν ότι η μεταφορά μπορεί να ισχύει μόνο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η απαραίτητη προετοιμασία των κατά τόπους εκλογικών κέντρων περιορίζεται στην οριστικοποίηση της λίστας ψηφοφόρων και στην επάρκεια επιπλέον ψηφοδελτίων.

    Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην γενικός γραμματέας της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας, Χάρης Γεωργίου, «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια διαδικασία χωρίς σταυρό προτίμησης. Τα πρακτικά προβλήματα θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν. Θα μπορούσε να μπει, π.χ., μια ποσόστωση σε αυτές τις ψήφους ή να μετράνε οι ψήφοι στο Επικρατείας. Το ζήτημα είναι να μπορεί κάποιος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τεχνικά μέσα σε έναν μήνα το πολύ λύνεται το θέμα».

    Πρακτικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα: ο ένας είναι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπιστούν ως ετεροδημότες και να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους για τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Μια άλλη λύση θα ήταν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους με τα τοπικά ψηφοδέλτια (με ή χωρίς σταυρό προτίμησης). Ενας τρίτος δρόμος θα ήταν η ψήφος τους να προσμετρηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως αντιστοίχως γίνεται με τους Ελληνες του εξωτερικού.

    Κάθε μία πρόταση παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις, τεχνικά και νομικά ζητήματα (προβλέψεις εκλογικού νόμου, κατανομή εδρών, διατήρηση πλήρους ανωνυμίας στα ψηφοδέλτια) που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιλυθεί. Αναζήτησαμε τη γνώμη έγκριτων νομικών για το θέμα, θέτοντας παράλληλα τα ίδια ερωτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

    Στρίβειν διά της… επιστολικής

    Σε απάντησή του στην «Εφ.Συν.» το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει πως όσα αναφέρει το Δ.Σ. της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην Ελλάδα γιατί δεν προβλέπονται από την κείμενη εκλογική νομοθεσία. Δεν απάντα ωστόσο στο γιατί απέρριψε τις τροπολογίες των δύο κομμάτων και κυρίως γιατί άφησε σχεδόν αποκλεισμένους τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ενταχθούν στους ετεροδημότες καθώς δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής και εργασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών στην απάντησή του αναφέρεται -σκοπίμως;- στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, παρότι σε αυτήν την περίπτωση δεν τέθηκε από κανέναν το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Η απάντηση του υπ. Εσωτερικών

    «Το Σύνταγμα της Χώρας προβλέπει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου εφόσον αυτή ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (άρθρο 51 του Συντάγματος). […] Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι αυτή που προβλέπεται από το Π.Δ. 26/2012 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις που νόμου 4648/2019 που θεσπίζεται η ψήφος απόδημων Ελλήνων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο, στον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό. Η ηλεκτρονική ψήφος για τη θέσπισή της στην Ελλάδα απαιτεί ειδική διάταξη νόμου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία 200 βουλευτών και δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, ενώ επιπλέον απαιτεί τη διασφάλιση μέγιστου βαθμού κυβερνοασφάλειας για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Η Αριστερή Αντιπολίτευση αρνείται την επιστολική ψήφο, αλλά αίφνης στο τελευταίο νομοσχέδιο υποστηρίζει την ηλεκτρονική; Αρκετά με τον λαϊκισμό και την υποκρισία.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους σε εποχικές θέσεις εργασίας και γενικότερα πολίτες που ψηφίζουν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν, που διαβιούν εντός της ελληνικής επικράτειας, η σχετική εκλογική νομοθεσία προς διευκόλυνση αυτών των εκλογέων προβλέπει τον θεσμό του ετεροδημότη, ο οποίος ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εκτός των αυτοδιοικητικών εκλογών».

    efsyn.gr

    Τελευταία νέα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...

    Ουάσιγκτον: Νέα εποχή για τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ – Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος Μπάιντεν

    Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο...

    Περισσότερα

    Μεγάλη ευκαιρία στην Πρέβεζα: Πωλείται ιδιωτικό νησί μόνο με 3.750.000 ευρώ και με οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικιών

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, στην Πρέβεζα πωλείται ένα ιδιωτικό νησί συνολικού εμβαδού...

    Η παρουσίαση του βιβλίου “της σιωπής” του Φώτη Μαραζόπουλου

    Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στο θέατρο ΦΑΟΣ η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «της σιωπής» του...

    Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι – Πού χρειάζεται προσοχή

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο