More
    ΑρχικήΉπειροςΑντέχει οριακά στις πιέσεις του πληθωρισμού το λιανικό εμπόριο στην Ήπειρο

    Αντέχει οριακά στις πιέσεις του πληθωρισμού το λιανικό εμπόριο στην Ήπειρο

    Δημοσιεύθηκε:

    Ανθεκτικότητα στις πιέσεις από την έκρηξη του πληθωρισμού, τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας δείχνουν προς το παρόν οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου στην Ήπειρο.

    Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ στην τριμηνιαία έκθεσή της, ο τζίρος για το σύνολο του λιανικού εμπορίου στην Ήπειρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι οριακά βελτιωμένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Με την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας να μην έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, το λιανεμπόριο στην Ήπειρο σημείωσε συνολικό τζίρο 265,4 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 ήταν 237, 2 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση είναι μόλις 11,9%, που είναι λίγο πάνω από τις χαμηλότερες στη χώρα.

    Ο συνολικός κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου στη χώρα

    Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 15,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,76 δισ. ευρώ και αύξηση 20,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 12,83 δισ. ευρώ.

    Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 είναι:

    • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 44,7%.
    • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 42,3%.

    Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 είναι:

    • Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, μείωση 12,6%.
    • Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 7,0%.

    Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2021 είναι:

    • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αύξηση 58,7%.
    • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αύξηση 39,8%.

    Το λιανικό εμπόριο αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας

    Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

    Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

    Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

    Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει (α) τριμηνιαία στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου και (β) στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου, σε σύνολο Χώρας και ανά Περιφέρεια.

    Επιπλέον, παρουσιάζονται (α) τριμηνιαία στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου με εξαίρεση τους κλάδους των οχημάτων, των τροφίμων και των καυσίμων και (β) στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου με εξαίρεση τους κλάδους των οχημάτων, των τροφίμων και των καυσίμων σε σύνολο Χώρας και ανά Περιφέρεια.

    Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

    13 perifereies xartis

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο