Ανάκληση ρυζιού στην Ευρώπη με απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Διακινείται μέσω του σούπερ μάρκετ LIDL


Συναγερμός σήμανε στις ευρωπαϊκές αγορές για την ανάκληση ακατάλληλου ρυζιού basmati που ανακοίνωσαν Γερμανία και Ιταλία καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα του νευροτοξικού φυτοφαρμάκου χλωριπυριφός.
Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιηθήκαν με το ενημερωτικό δελτίο από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), η ανάκληση αφορά το ρύζι μπασμάτι Golden Sun που διακινείται μέσω του σούπερ μάρκετ LIDL.
H ανάκληση αφορά την παρτίδα Batch M0363 με ημερομηνία λήξης 12/02/2027 που διατίθεται στη συσκευασία του ενός κιλού. Το επηρεαζόμενο προϊόν πωλήθηκε στη Lidl στη Γερμανία στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην ανάκληση και να μην καταναλώσουν το επηρεαζόμενο προϊόν. Το επηρεαζόμενο προϊόν μπορεί να επιστραφεί σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl. Η τιμή αγοράς θα επιστραφεί φυσικά, ακόμη και χωρίς την προσκόμιση της απόδειξης.
Το chlorpyrifos πρόκειται για ένα νευροτοξικό φυτοφάρμακο με τη δραστική ουσία χλωροπυριφός το οποίο ενοχοποιείται κυρίως για την γέννηση λιποβαρών νεογνών, προβλήματα διάσπασης προσοχής και μειωμένου IQ στα παιδιά.
Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε; Οι ειδικοί απαντούν
Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε κουζίνα, είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε την κουζίνα του σπιτιού μας είναι εάν πρέπει να πλύνουμε (ή να ξεπλύνουμε) το ρύζι πριν από το μαγείρεμα. Οι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ότι η πρόπλυση του ρυζιού μειώνει την ποσότητα αμύλου που προέρχεται από τους κόκκους του. Αυτό μπορείτε να το δείτε στο θολό νερό που δημιουργεί το πλύσιμο του ρυζιού. Οι σεφ προτείνουν το πλύσιμο για ορισμένα πιάτα όταν θέλουν οι κόκκοι να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, για κάποια πιάτα όπως το ριζότο, η παέγια και το ρυζόγαλα (όπου χρειάζεται ένα κολλώδες, κρεμώδες αποτέλεσμα), το πλύσιμο καλό είναι να αποφεύγεται. Άλλοι παράγοντες, όπως ο τύπος του ρυζιού, η οικογενειακή παράδοση, οι τοπικές προειδοποιήσεις για την υγεία, ακόμη και ο χρόνος μαγειρέματος που απαιτείται, θα επηρεάσουν το εάν οι άνθρωποι θα πλύνουν το ρύζι τους εκ των προτέρων διαβάζουμε στο healthstat.gr.
Μπορεί το πλύσιμο του ρυζιού να αποτρέψει τα βακτήρια;
Εν ολίγοις, όχι. Το πλύσιμο του ρυζιού δεν θα έχει καμία επίδραση στην περιεκτικότητα σε βακτήρια του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος θα σκοτώσουν όλα τα βακτήρια που υπάρχουν. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι πόσο καιρό αποθηκεύετε μαγειρεμένο ρύζι ή πλυμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου. Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν σκοτώνει τα βακτηριακά σπόρια από ένα παθογόνο που ονομάζεται Bacillus cereus. Εάν το υγρό ρύζι ή το μαγειρεμένο ρύζι διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τα βακτηριακά σπόρια και να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτά τα βακτήρια στη συνέχεια παράγουν τοξίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν με το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή γαστρεντερική νόσο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε να διατηρείτε το πλυμένο ή μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό.