Ακίνητα: «Καλπασμός» τιμών στο φινάλε του 2025 – Άνοδος 9,6% στις πωλήσεις
Η εγχώρια αγορά ακινήτων συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και δυναμική, κλείνοντας το 2025 με σαφές ανοδικό πρόσημο που επανακαθορίζει τον χάρτη του real estate στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών SPI του Spitogatos για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 9,6% σε πανελλαδικό επίπεδο. Η τάση αυτή, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,8% μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο, καταδεικνύει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις, ξεπερνώντας μάλιστα τους ρυθμούς ανόδου που είχαν σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Στην καρδιά των εξελίξεων βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τα Νότια Προάστια της Αθήνας να διατηρούν τα σκήπτρα της ακριβότερης περιοχής της χώρας, αγγίζοντας τα 4.125 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια της ανόδου, σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 12,5% στις τιμές πώλησης, με περιοχές όπως η Σταυρούπολη και η Νεάπολη να καταγράφουν άλματα που υπερβαίνουν το 26%. Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται από την υψηλή δυναμική σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες, η Λευκάδα και τα Χανιά, οι οποίες παραμένουν σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις υψηλότερες ζητούμενες αξίες.
Στον αντίποδα, η αγορά των ενοικίων παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα, χαρακτηριζόμενη από σημάδια σταδιακής εξισορρόπησης. Αν και σε ετήσια βάση οι τιμές των μισθώσεων αυξήθηκαν κατά 4,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο παρατηρήθηκε μια διορθωτική υποχώρηση της τάξεως του 3,5%. Αυτή η αποκλιμάκωση της πίεσης στις μισθώσεις, ωστόσο, δεν είναι οριζόντια, καθώς στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Δήμος Αθηναίων και ο Πειραιάς, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας την εύρεση προσιτής στέγης μια διαρκή πρόκληση.
Η γεωγραφική απόκλιση παραμένει έντονη, δημιουργώντας μια αγορά δύο ταχυτήτων. Ενώ τα Νότια Προάστια και τα νησιά του Αιγαίου «καλπάζουν», περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπως η Καστοριά και η Κοζάνη, προσφέρουν τις πιο οικονομικές επιλογές για αγορά, με τιμές που ξεκινούν ακόμα και κάτω από τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το ανισομερές τοπίο υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική ανάλυση των τοπικών δεδομένων από πλευράς επενδυτών και αγοραστών, καθώς η ελληνική κτηματαγορά εισέρχεται στο 2026 με τις προσδοκίες να παραμένουν θετικές, αλλά και με την προσοχή στραμμένη στα όρια της αντοχής των νοικοκυριών.