More
    ΑρχικήΉπειροςΑγριογούρουνα τα ισοπεδώνουν όλα στην Ήπειρο - Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από...

    Αγριογούρουνα τα ισοπεδώνουν όλα στην Ήπειρο – Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις τεράστιες ζημιές

    Δημοσιεύθηκε:

    Σήμερα Πέμπτη αρχίζει τυπικά το κυνήγι των αγριόχοιρων, στην πράξη όμως η «πρεμιέρα» θα γίνει το Σαββατοκύριακο, που -μαζί με τις Τετάρτες- είναι οι επιτρεπόμενες ημέρες. Εκτός από τους κυνηγούς, θεωρητικά «χαρούμενοι» θα έπρεπε να είναι και οι αγρότες καθώς ως ένα βαθμό θα μπορούσαν να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν τα συγκεκριμένα ζώα σε καλλιέργειες.

    Ωστόσο για πολλούς από αυτούς ήδη είναι πολύ αργά, καθώς τους προηγούμενους μήνες έχουν υποστεί καθολικές ζημιές οι καλλιέργειές τους,  κυρίως αραβόσιτου, έχουν ισοπεδωθεί χωράφια με τριφύλλια, ενώ  τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες που άρχισαν να ωριμάζουν τα σταφύλια έγιναν επιδρομές και σε αμπέλια, μην αφήνοντας κυριολεκτικά τίποτε όρθιο.

    Δεν είναι όμως οι μόνες ζημιές. Κήποι, αλλά και χωράφια έχουν κυριολεκτικά «ισοπεδωθεί» από την «επέλαση» μεγάλων ομάδων αγριογούρουνων, τα οποία δεν δείχνουν πιά κανένα φόβο ή ενδοιασμό από την ανθρώπινη παρουσία ή και τη διέλευση οχημάτων. Αψευδής «μάρτυρας» άλλωστε είναι και οι «ανασκαφές» για τροφή που είναι ορατές στα αναχώματα που υπάρχουν παράπλευρα εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών δρόμων.

    Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και μάλιστα έχει πάρει  καταστροφικές διαστάσεις  για κάθε είδους αγροτική καλλιέργεια στις ακριτικές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και ειδικότερα του Πωγωνίου, όπου ανέκαθεν υπήρχε έντονη παρουσία αγριογούρουνων και αποτελούσε έναν από τους καλύτερους κυνηγότοπους της Ηπείρου.

    Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πωγωνίου

    Τα τελευταία χρόνια όμως η αύξηση του πληθυσμού τους είναι εκρηκτική: Όπως δήλωσε στον «Πρωινό Λόγο» ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πωγωνίου (και Αντιδήμαρχος Πωγωνίου) Στέλιος Κουκουλάρης και τη φετινή χρονιά έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, ακόμη και σε όσες βρίσκονται κοντά σε οικισμούς.

    «Υπάρχουν περιπτώσεις ολικής καταστροφής και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή της σοδειάς», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι όσοι υφίστανται τις επιδρομές των αγριογούρουνων είναι αντιμέτωποι με πλήρη οικονομική κατάρρευση, καθώς μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές που προκαλούνται, παρά μόνο για όσες γίνονται σε περιοχές RAMSAR.

    Ανάλογες επισημάνσεις και εκκλήσεις είχαν γίνει πρόσφατα και για τον κάμπο της Λαψίστας, στον οποίο επίσης σημειώνονται πολύ μεγάλες ζημιές, ιδίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού, από τις αγέλες που «κατεβαίνουν» τις βραδινές ώρες από το Μιτσικέλι.

    Ο κ. Κουκουλάρης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις περαιτέρω ζημιές που θα προκύψουν στις καλλιέργειες και στο επόμενο διάστημα, καθώς ούτε η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στην κινητικότητα των ζώων. «Σήμερα -είπε στον «Π.Λ.» – σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 550.000 άτομα!

    Η θήρευση κάθε χρόνο αφαιρεί περί τα 60 με 70.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρός για να μειωθεί ουσιαστικά ο υπερπληθυσμός. Με δεδομένο ότι κάθε θηλυκό ζώο γεννά 8 με 10 μικρά, πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα έρχονται».

    Κυριαρχούν τα υβρίδια

    Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Βλάχο, ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων έχει «ξεφύγει» από το γεγονός ότι έχουν επικρατήσει πλέον τα υβρίδια (οικόσιτα που αναμείχθηκαν με αγριογούρουνα),  για τα οποία θα πρέπει «ο εντοπισμός και η θανάτωσή τους μέχρι και το τελευταίο, να είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν τους δρόμους και τις δραματικές ζημιές που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες».  

    Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, έξι με δέκα μικρά, τα οποία μάλιστα επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό. «Σε αυτό συμβάλλει η ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και η απουσία αρπαγών», πρόσθεσε.

     Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες 

    Είναι φανερό ότι η κατάσταση -εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και εάν δεν υπάρξει μέριμνα για αποζημιώσεις- θα εκτραχύνεται συνεχώς και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να υπάρξουν και νέες «αποχωρήσεις» αγροτών από καλλιεργητικές δραστηριότητες, που καθίστανται ζημιογόνες.

    Το πρόβλημα ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό σε όλες του τις διαστάσεις από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της διαχρονικά, γι’ αυτό και περιορίζεται συνήθως στη συγκρότηση μικτών ομάδων από δασικούς υπαλλήλους και μέλη κυνηγετικών οργανώσεων για ελεγχόμενη «κάρπωση» σε περιόδους πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το αναμενόμενο και κατά τον κ. Κουκουλάρη απέτυχε, επειδή δεν υπήρχε κίνητρο για την οργάνωση και στελέχωση των ομάδων αυτών.

    Κίνδυνος για τους οδηγούς

    Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων έχει και μια δεύτερη «παρενέργεια» εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη γιατί αφορά την οδική ασφάλεια.

    Σχεδόν όλοι οι εθνικοί, επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι του νομού Ιωαννίνων, κρύβουν κινδύνους τις νυχτερινές ώρες για τους ανυποψίαστους οδηγούς, καθώς τα αγριογούρουνα συνήθως πετάζονται ξαφνικά σε αυτούς και τους διασχίζουν χωρίς να φοβούνται τα αυτοκίνητα.

    Με δεδομένο τον όγκο τους, κάθε σύγκρουση προκαλεί μεγάλες υλικές ζημιές στα επιβατικά κυρίως αυτοκίνητα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις τραυματισμών οδηγών ή συνεπιβατών. «Σχεδόν κάθε βράδυ στα όρια του Δήμου Πωγωνίου σημειώνεται και ένα περιστατικό σύγκρουσης αυτοκινήτου με αγριογούρουνο. Το ευτύχημα μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινο θύμα», θα πει ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου και Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης.

    Όχι άλλα θύματα

    Κλείνοντας τη συζήτηση προέτρεψε όλους όσοι κινούνται νύχτα στο οδικό δίκτυο να είναι πολύ προσεκτικοί και να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, ώστε να προλάβουν να αποτρέψουν τυχόν σύγκρουση με κάποιο αγριογούρουνο που θα τους βγει ξαφνικά μπροστά τους.

    Τέλος με την ευκαιρία της έναρξης του κυνηγιού του αγριογούρουνου ζήτησε από όλους τους κυνηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ άλλη φορά ανθρώπινο θύμα στο κυνήγι.

    Τελευταία νέα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...

    Κατά 1,5 χρόνο θα αυξηθούν μετά το 2027 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! – Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες λόγω μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής

    Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν...

    Περισσότερα

    Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας

    Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Στην έρευνα του Ινστιτούτου...

    Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 3 άτομα για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών

    Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο