Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Πέμπτη (25/1) ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» των αμάχων στη Χαν Γιουνίς, το επίκεντρο του πολέμου στα νότια του πολιορκημένου παλαιστινιακού εδάφους, ζητώντας από το Ισραήλ ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. .
«Ακόμη και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα υπόκειται σε ορισμένους κανόνες και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει επίσης για την καταπολέμηση των τρομοκρατών», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.
«Το Ισραήλ πρέπει να το σεβαστεί όπως όλα τα άλλα κράτη στον κόσμο, ακόμη και σε ένα δύσκολο πλαίσιο, όπου η Χαμάς παραβιάζει όλους τους κανόνες και χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», πρόσθεσε η Μπέρμποκ, σε δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο του στο Βερολίνο.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δύο τανκς πυροβόλησαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη Χαν Γιουνίς, το οποίο μετατράπηκε σε καταφύγιο μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Μια επίθεση είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 56 τραυματίες, εκ των οποίων οι 21 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι βομβαρδισμοί ήταν αδιάκοποι την Πέμπτη στη Χαν Γιουνίς, την πατρίδα του Yahya Sinwar, του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που πιστεύεται ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει επειγόντως να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και να προσαρμόσει τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων», είπε επίσης η Γερμανίδα υπουργός.
«Χρειαζόμαστε επιτέλους μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ώστε όλοι οι όμηροι (οι Ισραηλινοί που κρατούνται από τη Χαμάς) επιτέλους να απελευθερωθούν», πρόσθεσε.
Η Γερμανία έχει προσφέρει στο Ισραήλ άνευ όρων υποστήριξη από την αρχή του πολέμου που ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος.
Αλλά το Βερολίνο ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Στις 7 Ιανουαρίου, η Aναλένα Μπέρμποκ ζήτησε «λιγότερο εντατική διαχείριση του πολέμου», επιμένοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου/agerpres.ro – ertnews.gr