Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ τις επόμενες εβδομάδες, γράφει σήμερα η εφημερίδα “Βεντομόστι”, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα Αλεξάντερ Ματσεγκόρα επιβεβαίωσε στη ρωσική εφημερίδα ότι η επίσκεψη του προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ θα πραγματοποιηθεί, προσθέτοντας ότι “προετοιμάζεται ενεργά“.
Η “Βεντομόστι” σημείωσε επίσης ότι επίσκεψη του Πούτιν στο Βιετνάμ μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη αυτόν τον μήνα και το πιθανότερο μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο για συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Κιμ επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, στην ρωσική Άπω Ανατολή, και ο Πούτιν δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει μια σύμπραξη με τη Βόρεια Κορέα “σε όλους τους τομείς“, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει την ημερομηνία της επίσκεψής του στη χώρα.
Η Ρωσία ενίσχυσε τους δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα κι άλλες χώρες εχθρικές προς τις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, με τις σχέσεις αυτές να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη Δύση. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία κατηγόρησαν τον Ιανουάριο τη Ρωσία ότι εκτόξευσε στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, πράγμα το οποίο η Ρωσία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.
Η “Βεντομόστι” σημείωσε ότι ο Πούτιν και ο Κιμ μπορεί να συζητήσουν αν η Ρωσία θα προχωρήσει στην είσοδο οικονομικών μεταναστών από τη Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία αντιμετωπίζει οξείες ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι είτε έχουν πάει στο μέτωπο είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν την στράτευσή τους.
Η μόνη επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ο Πούτιν στην Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του. Η “Βεντομόστι” επικαλέστηκε επίσης δηλώσεις του εμπορικού αντιπροσώπου της Ρωσίας στο Βιετνάμ, ο οποίος διευκρίνισε τον περασμένο μήνα ότι το πιο πιεστικό εμπορικό ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η τραπεζική υποστήριξη για τον διακανονισμό πληρωμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, ertnews.gr