Ο Bansky αναλαμβάνει την πατρότητα επτά έργων street art που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία στην περιφέρεια Κιέβου. Ανάμεσα στα χαλάσματα της τέχνης, σε αρκετές ουκρανικές περιοχές, παρατηρούνται γκράφιτι με έντονο πολιτικό νόημα.
Το έργο αυτό εμφανίσθηκε στη βομβαρδισμένη περιοχή της Μποροντιάνκα, ένα προάστιο του Κιέβου που βομβαρδίστηκε ανηλεώς στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, στο σχετικό ρεπορτάζ της ουκρανικής τηλεόρασης οι κάτοικοι έλεγαν ότι ήρθε ένα βαν, από το οποίο βγήκαν τέσσερα άτομα που φορούσαν ειδικές στολές, προφανώς για να μοιάζουν με εργάτες και να μην κινήσουν την προσοχή, και μέσα σε λίγα λεπτά έφτιαξαν το έργο.
Ο συμβολισμός του γκράφιτι
Συγκεκριμένα το έργο στη Μποροντιάνκα απεικονίζει ένα παιδάκι που ρίχνει κάτω έναν ενήλικα άντρα κατά τη διάρκεια αγώνα τζούντο. Το τζούντο είναι το αγαπημένο άθλημα του ρώσου δικτάτορα πούτιν και η απεικόνιση στο γράφιτι μοιάζει με τον Πούτιν. Πως ο «μικρός και αδύναμος» νικάει τον «μεγάλο και έμπειρο». Προφανώς μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο που ξεκίνησε η ρωσία. Στο ρεπορτάζ της ουκρανικής τηλεόρασης η δημοσιογράφος έπαιρνε δηλώσεις από κατοίκους. Μια γυναίκα είπε ότι ο επικεφαλής της ομάδας ήταν περίπου 45 ετών και είχε μουσάκι ενώ ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας μεμβράνη πολυγράφου, μια τεχνοτροπία που όντως χρησιμοποιεί ο Banksy.
Τα γκράφιτι μέσα από τα μάτια των παιδιών
Η δημοσιογράφος ρώτησε ένα μικρό κοριτσάκι, 5 – 6 χρονών, τι βλέπει εκείνο σε αυτή τη ζωγραφιά. Το κοριτσάκι απάντησε: «Βλέπω ένα παιδάκι που βοηθάει τον μπαμπά του». Το κοριτσάκι αυτό δεν ξέρει τι είναι το τζούντο, δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο πούτιν (αν και σίγουρα έχει ακούσει αυτό το όνομα πολλές φορές) και ποιος είναι ο συμβολισμός σε όλο αυτό. Στον κόσμο του κοριτσιού υπάρχουν τα παιδάκια και οι γονείς τους. Και τα παιδάκια δεν μπορούν παρά μόνο να βοηθούν τους γονείς τους και οι γονείς δεν μπορούν να τους κάνουν κακό.
Τα παιδιά στην Ουκρανία έχουν υποφέρει πολύ από τον πόλεμο, έχουν στερηθεί πολλά αλλά παραμένουν παιδιά. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες, δεν θα μεταφέρουν αυτό το μίσος μεταξύ των δύο λαών στις επόμενες γενεές. Γιατί η γνώση για το τι έχει συμβεί και η ικανότητα κάποιου ανθρώπου ή λαού να αμύνεται και να ξέρει τους κινδύνους που έχει γύρω του δεν συνεπάγονται το μίσος. Είναι μία φαινομενικά απλή σκέψη αλλά μόνο φαινομενικά.
Για την ιστορία, ο τοίχος στον οποίον έγινε το συγκεκριμένο γκράφιτι είναι τοίχος κουζίνας ενός διαμερίσματος. Στο έδαφος είναι σκορπισμένες κουτάλες, κατσαρόλες και άλλα κουζινικά.
Σε μια ανάρτηση, που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Bansky στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ότι ίδιος βρίσκεται πίσω από μια διαφορετική τοιχογραφία που κοσμεί ένα βομβαρδισμένο προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Το γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο, σε έναν τοίχο που στέκει ακόμη όρθιος στο βομβαρδισμένο σπίτι.
Η ταυτότητα του Bansky
Ο Bansky συστήθηκε στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως ένας βρετανός street artist, ένας καλλιτέχνης που αρέσκεται στο να δημιουργεί διάφορα γκράφιτι πολιτικής και κοινωνικής σημασίας.
Η ιστορία του Banksy ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 στη συνοικία Barton Hill στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν η περιοχή της εργατικής τάξης, υποβαθμισμένη και αφιλόξενη με τους ξένους. Ακόμη περισσότερα έργα του ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
ertnews.gr