More
    ΑρχικήΚόσμοςLa Repubblica: Ρωσίδα κατάσκοπος διείσδυσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη

    La Repubblica: Ρωσίδα κατάσκοπος διείσδυσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη

    Δημοσιεύθηκε:

     

    Μια απίστευτη ιστορία κατασκοπείας φέρνει στην επιφάνεια έρευνα που διεξήχθη για δέκα μήνες από τις La Repubblica, Bellingcat, Der Spiegel και The Insider, και η οποία αποκαλύπτει πως μια Ρωσίδα κατάσκοπος διείσδυσε στο περιβάλλον του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη για 10 χρόνια.

    Ψεύτικο όνομα και 3 διαβατήρια της σειράς των ρωσικών 007

    Η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica σήμερα δημοσιεύει εκτενέστατο άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και στις κινήσεις της μοντέρνας Mata Hari – όπως την αποκαλεί η εφημερίδα, εφόσον “άφησε μια ουρά από ραγισμένες καρδιές πριν εξαφανιστεί”.

    Το ψεύτικο όνομα της κατασκόπου ήταν Maria Adela Kuhfeldt Rivera, η οποία υποτίθεται πως ήταν γεννημένη στο Περού από Γερμανό πατέρα και που η μητέρα της την εγκατέλειψε από μικρή στη Ρωσία, “μια κοσμοπολίτισσα και με αυτοπεποίθηση τριαντάχρονη που μιλά έξι γλώσσες και ξεκίνησε μια εταιρεία παραγωγής κοσμημάτων” τονίζει η La Repubblica.

    Όμως οι έρευνες δείχνουν πως το αληθινό όνομα της Maria Adela είναι Olga Kolobova, γεννημένη το 1982, η οποία για 13 χρόνια εξαφανίστηκε από τη Μόσχα μέχρι τα τέλη του 2018, όπου “σε σύντομο χρονικό διάστημα αγοράζει δύο πολυτελή διαμερίσματα και ένα Audi ενώ εργαζόταν ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος σε δημόσιο γραφείο”.

    Η οριστική απόδειξη, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, προέρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα της Ρωσίας, και ιδιαίτερα από το Odnoklassniki (ΟΚ), όπου η γυναίκα “τους τελευταίους μήνες έχει διαδώσει κείμενα που επαινούν την εισβολή στην Ουκρανία στην ομάδα «Φίλοι του Πούτιν»”.

    Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελείται από το ρωσικό διαβατήριο της Maria Adela, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την είσοδό της στην Ιταλία και που “ανήκει στην ίδια ειδική σειρά που χρησιμοποιούν οι 007 της Ομάδας Gru”, η ρωσική intelligence υπό τις διαταγές του Κρεμλίνου και που προ-πανδημίας προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τους Sergey Skripal και τον Βούλγαρο κατασκευαστή όπλων Emilian Gebrev. Συνολικά, η Maria Adela/Olga Kolobova κατείχε 3 διαβατήρια της ίδιας σειράς.

    Το γεγονός πως “στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, οι Bellingcat και The Insider αποκάλυψαν την ομάδα των δολοφόνων, δημοσιεύοντας τα έγγραφά τους” και “την επόμενη μέρα, η Maria Adela έφυγε ξαφνικά από τη Νάπολη με πτήση για τη Μόσχα, χωρίς να ξαναεμφανιστεί ποτέ” κίνησε την περιέργεια της ερευνητικής ομάδας.

    (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

    Κοσμήματα, γοητεία και δημόσιες σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στο ΝΑΤΟ

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι εφημερίδες, η Maria Adela ξεκινά από το Παρίσι μια εμπειρία στον κόσμο των κοσμημάτων, και μεταβαίνει κοντά στη Ρώμη, όπου η ταυτότητα που εκδίδεται από τον δήμο την χαρακτηρίζει ως φοιτήτρια.

    Τον Φεβρουάριο του 2013 δημιουργεί μια εταιρεία για τη συσκευασία κοσμημάτων, τη Serein Srl, αλλά μέσα σε δύο χρόνια μετακομίζει στη Νάπολη, σε πλούσιες συνοικίες της πόλης. Εδώ διοργανώνει βραδιές γκαλά και άρχισε να διεισδύει στον κοσμοπολίτικο περιβάλλον της πόλης. Μέχρι που κατάφερε “να διεισδύσει στο προσωπικό της βάσης του ΝΑΤΟ και του 6ου στόλου των ΗΠΑ: η επιχειρησιακή κορυφή της Δυτικής στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη” όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα.

    Έτσι η Maria Adela ξεκίνησε μια παράλληλη πορεία με φιλίες με διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ όπως την συνταγματάρχης Shelia Bryant, τότε Γενικός Επιθεωρητής των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, η οποία όμως τόνισε πως η ίδια είχε “περιορισμένη πρόσβαση σε εμπιστευτικές στρατιωτικές πληροφορίες που μπορεί να ενδιαφέρουν τους Gru”.

    Φιλίες, αλλά και διάφορες σχέσεις, εφόσον η Bryant διηγείται πως η Maria Adela είχε σχέσεις “όχι μόνο με αξιωματικούς και αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά και με Βέλγους, Γερμανούς και Ιταλούς” και υπογράμμισε πως “φαινόταν να έχει συναισθηματικά προβλήματα με τους άντρες…”.

    Η Maria Adela κατάφερε επίσης να διεισδύσει και σε αξιόλογο Lions Club της Νάπολης, όπου το 2015 έγινε γραμματέας. Όπως τονίζει η La Repubblica, ο σύλλογος “ιδρύθηκε από τους αξιωματικούς της βάσης του ΝΑΤΟ στο Lago Patria (…) οι εταίροι είναι σχεδόν όλοι στρατιώτες, υπάλληλοι και τεχνικοί της Ατλαντικής Συμμαχίας ή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ”. Θέσεις ‘φιλέτο’ εφόσον από εκεί “διαχειρίζονται τις αποστολές του ΝΑΤΟ και τις δραστηριότητες του αμερικανικού ναυτικού στην Ευρώπη: ο πιο περιζήτητος στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών”.

    Χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς της, την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Πρίγκιπα Αλ Χαλίφα, στον οποίο χαρίζει μερικά κοσμήματά της. Σημειωτέον, στο Μπαχρέιν εδρεύει και άλλος στρατιωτικός στόλος των ΗΠΑ.
    Όλα αυτά, ενώ συνέχιζε να δείχνει μια πλούσια ζωή στα κοινωνικά δίκτυα, αν και αντικειμενικά οι πωλήσεις της δεν πήγαιναν πολύ καλά ώστε να δικαιολογήσουν τον υποτιθέμενο πλούτο της. 

    Παραμένει άγνωστο το ποιες πληροφορίες απέκτησε

    Η La Repubblica κλείνει τονίζοντας πως η κατάσκοπος “ήρθε σε επαφή με βασικά πρόσωπα του ΝΑΤΟ και του Ναυτικού των ΗΠΑ: κανένας Ρώσος πράκτορας δεν είχε καταφέρει ποτέ να διεισδύσει τόσο βαθιά στην κορυφή της Ατλαντικής Συμμαχίας”. Ωστόσο “η έρευνα απέτυχε να ανακατασκευάσει ποιες πληροφορίες απέκτησε η κατάσκοπος ή αν ήταν σε θέση να φυτέψει ιούς υπολογιστών στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των φίλων της”.

    Βέβαια, παραμένουν ερωτηματικά. Το 2020 ένας Γάλλος συνταγματάρχης που υπηρετούσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ της Νάπολης συνελήφθη “με την κατηγορία ότι πούλησε άκρως απόρρητα αρχεία στους Gru. Όμως η Maria Adela είχε ήδη ‘κάνει φτερά’ ”.

     

     

    Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

    Τελευταία νέα

    Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

    Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –...

    Ηχηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»

    «Άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους,...

    Συνήγορος Β. Γραμμένου: Πρώτη φορά σε 50 χρόνια μεταπολίτευσης έχουμε ποινική δίωξη για βιαιοπραγία βουλευτή

    Στην Ευελπίδων κατέθεσε νωρίτερα σήμερα παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

    Συμμορία «Ροζ Πάνθηρες»: Συνελήφθησαν δύο μέλη της διεθνούς συμμορίας – Βίντεο ντοκουμέντο από τις διαρρήξεις

    Μέλη της διαβόητης συμμορίας με διεθνή πλοκάμια «Ροζ Πάνθηρες», οι δύο Σέρβοι που συνελήφθησαν...

    Περισσότερα

    Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

    Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –...

    Ηχηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός»

    «Άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους,...

    Συνήγορος Β. Γραμμένου: Πρώτη φορά σε 50 χρόνια μεταπολίτευσης έχουμε ποινική δίωξη για βιαιοπραγία βουλευτή

    Στην Ευελπίδων κατέθεσε νωρίτερα σήμερα παράσταση υποστήριξης κατηγορίας ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...
    Μετάβαση στο περιεχόμενο