Πώς η κλιματική αλλαγή θα βουλιάξει το μισό Φανάρι

Μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι, δυστυχώς, αληθινό με βάση επιστημονικά στοιχεία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας από 1,5 – 3 βαθμούς Κελσίου (κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια) θα αλλάξει εντελώς την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου τουλάχιστον όπως τη βλέπουμε εμείς και την ήξεραν και οι προγονοί μας.

Με βάση την επιστημονική εφαρμογή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Climate Central λοιπόν, χωριά ολόκληρα όπως η Αμμουδιά αλλά και παραλίες που όλοι έχουμε χαρεί όπως η Σκάλα, το Αλωνάκι, η Κερέντζα θα πάψουν να υπάρχουν αφού η θάλασσα θα τα υπερκαλύψει.

Και δεν είναι μόνον αυτό: Η Βαλανιδορράχη θα περικυκλωθεί από θάλασσα ενώ και η μισή Τσουκνίδα θα βυθιστεί στο νερό.

Ο Μεσοπόταμος και Χόχλα θα βρεθούν στην… ακροθαλασσιά, ενώ η απόσταση της θάλασσας από το Καναλάκι, το Καστρί, το Σταυροχώρι θα μειωθεί δραματικά.

Ένα μεγάλο τμήμα του εύφορου κάμπου του Φαναρίου θα αποτελέσει τον βυθό της θάλασσας που θα έχει εισβάλει σε αυτό.

Η εφαρμογή της Climate Central πάνω στον χάρτη της Google δίνει ανάγλυφα αυτό που θα ζήσουν οι επόμενες γενιές αν δεν κάνουμε κάτι από τώρα.

Για να κατανοήσετε καλύτερα, το μπλε χρώμα δείχνει τη διείσδυση της θάλασσας εφόσον η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς και το κίτρινο χρώμα το πόσο μέσα στην ξηρά θα φτάσει η θάλασσα εφόσον η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

 

Κώστας Τσαπάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: