Τις επετειακές εκδηλώσεις, τα «Ελευθέρια», για την 111η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, τιμά με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την «Οικία» – Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Φρόντζου, δικηγόρου και πολιτικού, η οποία μετά από τέσσερις 10ετίες, άνοιξε πλήρως ανακαινισμένη και πάλι τις πόρτες της.
Το υπέροχο κτήριο, αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, ένα από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια στην πόλη των Ιωαννίνων, ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο αποβλέπει με τη λειτουργία του, στην επιστημονική έρευνα της πνευματικής Ιστορίας της Ηπείρου και των σχέσεων της, με την ευρωπαϊκή παράδοση των ιδεών και των νοοτροπιών. Επίσης κληροδότησε στο ΙΜΙΑΧ, εκτός από την πλούσια σε παλαίτυπα και αρχεία Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το Λαογραφικό Μουσείο και την «Οικία» του.
Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπένγκας και ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας και πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ, Κωνσταντίνος Πέτσιος.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθη και στην πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ημέρα της Επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.
Μετά το τέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθούν, στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα».
Χθες το πρωί της Τρίτης τελέστηκαν τρισάγια και καταθέσεις στεφάνων σε ιστορικά μνημεία των Ιωαννίνων, στο Στρατηγείο Πολέμου στο Χάνι Εμίν Αγά, στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στο λόφο της Δουρούτης, όπου έπεσαν ηρωικά 6 παλληκάρια μία ημέρα πριν την απελευθέρωση, στα «Εικονίσματα» της Μανωλίασσας, όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.