Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την «παράνομη» φυλάκιση ενός δικαστή των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος είχε συλληφθεί στην Τουρκία κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κρίνοντας πως αντιβαίνει στην αρχή της διπλωματικής ασυλίας.
Ο τούρκος δικαστής Αϊντίν Σεφλά Ακάι, ένας από τους δικαστές του Μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Διεθνή Δικαστήρια (MTPI), καταδικάσθηκε το 2017 σε κάθειρξη επτάμισι ετών για συμμετοχή στην κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αϊντίν Σεφά Ακάι φυλακίσθηκε μετά την επιβεβαίωση της ποινής του από το εφετείο το 2021. «Αυτή τη στιγμή εκτίει την ποινή του στη φυλακή του Ρίζε» (Ριζούντα), διευκρινίζει το ΕΔΔΑ στην απόφασή του.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο, «ο κ. Ακάι δικαιούνταν πλήρη διπλωματική ασυλία, στην οποία περιλαμβάνεται το απαραβίαστο του προσώπου του, και έπρεπε να προφυλάσσεται από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης σε όλη τη διάρκεια της εντολής του ως δικαστή των Ηνωμένων Εθνών».
Ως εκ τούτου, «η προσωρινή κράτηση του κ. Ακάι ήταν παράνομη», εκτιμούν οι δικαστές, οι οποίοι ζητούν από την Άγκυρα να καταβάλει στον ενάγοντα 21.100 ευρώ για ηθική ζημιά και 7.000 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει διώξεις πρωτοφανούς έκτασης, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 140.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 4.000 δικαστές, εισαγγελείς και άλλα μέλη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο δικαστής Ακάι, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, είχε καταδικασθεί επειδή είχε στο κινητό τηλέφωνό του την υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Bylock, που σύμφωνα με τις αρχές είχε χρησιμοποιηθεί από τους πραξικοπηματίες.
Η Τουρκία είναι ένα από τα 46 κράτη που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, της οποίας εγγυητής είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ertnews.gr