ihm26 poster 300x250

Ιωάννινα: Ρίγος συγκίνησης στους Λιγκιάδες για τα 83 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Με τη δέουσα τιμή και βαθιά συναισθηματική φόρτιση, οι κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι των αρχών απέδωσαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων. Συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από την τραγική εκείνη ημέρα της 3ης Οκτωβρίου 1943, όταν η ναζιστική θηριωδία στέρησε τη ζωή σε 81 συγχωριανούς μας. Όπως μετέδωσε το kanalakinews.gr, οι τοπικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος, αγκαλιάστηκαν από ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις θρησκευτικές και τελετουργικές εκδηλώσεις έδωσε ξεχωριστό τόνο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική αλήθεια ζωντανή στην καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων παιδιών. Η αναφορά στα 41 αθώα παιδιά και βρέφη που εκτελέστηκαν, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, ενώ τονίστηκε πως ο σεβασμός στον συνάνθρωπο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο απέναντι στο φασισμό.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στον Παναγιώτη Μπαμπούσκα, τον μοναδικό επιζώντα που βρέθηκε στο Μνημείο για να τιμήσει τους χαμένους συγχωριανούς του. Η δική του παρουσία αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας, υπενθυμίζοντας σε όλους το βάρος της κληρονομιάς που φέρουμε ως τοπική κοινωνία.
Μετά το πέρας των τελετών στο Μνημείο, η κοινότητα προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το συμβολικό κλειδί του χωριού, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης για το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια σημαντική εξέλιξη για τα χωριά μας, καθώς ο χώρος αυτός θα διαφυλάξει για πάντα τα κειμήλια και τις μνήμες μιας ολόκληρης περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

ffd9b9ab17b530fc60edcede6f8f2c4e L

Νέα πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 27 Μαΐου – «Επικοινωνιακή κοροϊδία τα 300 ευρώ»

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τη
b76389bf812f41bd2f832d4a29f300c5 L

Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Αθηναίων: Κλείνει ο Λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα

Ο Δήμος καλεί τους πολίτες να απέχουν από εργασίες σε