Ευλογιά προβάτων: Τι πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί στην Ήπειρο – Συστάσεις από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία


Με φόντο την αυξημένη ανησυχία για την ευλογιά των προβάτων, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου απευθύνει σαφείς οδηγίες προς τους κυνηγούς, με στόχο την αποτροπή της διασποράς της νόσου και την προστασία της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Βασικά μέτρα πρόληψης για κυνηγούς
Οι συστάσεις της Ομοσπονδίας επικεντρώνονται σε πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια των εξορμήσεών τους:
- Αποφυγή επαφής με στάβλους και ποιμνιοστάσια: Η νομοθεσία απαγορεύει τη θήρα σε ακτίνα 150 μέτρων από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
- Μη είσοδος σε εγκαταλελειμμένα μαντριά: Πολλές εγκαταστάσεις έχουν εκκενωθεί λόγω κρουσμάτων ευλογιάς, και η πρόσβαση ενέχει κινδύνους.
- Απολύμανση εξοπλισμού και οχημάτων: Συνιστάται η χρήση ψεκαστικού δοχείου με απολυμαντικό, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός τροχών, υποδημάτων και ρουχισμού μετά τη διέλευση από ζώνες προστασίας.
- Προσοχή στους κυνηγετικούς σκύλους: Δεν πρέπει να πλησιάζουν μαντριά, ενώ απαιτείται απολύμανση των πελμάτων τους εφόσον κινηθούν σε ύποπτες περιοχές.
- Διαχωρισμός ρουχισμού για κυνηγούς που είναι και κτηνοτρόφοι: Η χρήση διαφορετικών ρούχων και υποδημάτων για κάθε δραστηριότητα είναι απαραίτητη.
- Άμεση αναφορά ύποπτων περιστατικών: Οποιαδήποτε παρατήρηση σε αιγοπρόβατα πρέπει να γνωστοποιείται άμεσα στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Πρόληψη και συνεργασία: Κλειδιά για την ασφάλεια της κτηνοτροφίας
Η Ομοσπονδία καλεί τους κυνηγούς να επιδείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία, ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια των κοπαδιών και να περιοριστεί η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων στην Ήπειρο.