Ρωσία: Ανεπιθύμητο το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ της Γερμανίας – Αντίδραση από το Βερολίνο

ap25084304443698 e1753110981800 1
ap25084304443698 e1753110981800 1

Η Ρωσία χαρακτήρισε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ως ανεπιθύμητη οργάνωση, όπως επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, η γενική διευθύντριά του, Ντανιέλα Τροχόφσκι, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου. Το ίδρυμα συνδέεται με το γερμανικό κόμμα Die Linke («Η Αριστερά»).

«Λυπούμαστε για αυτή τη νέα κλιμάκωση από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης», δήλωσε η κ. Τροχόφσκι στην εφημερίδα.

Εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε την πληροφορία και την ακρίβεια του δημοσιεύματος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την Τάγκεστσαϊτουνγκ, η ρωσική γενική εισαγγελία πήρε την απόφαση αυτή με το σκεπτικό ότι το ίδρυμα οργανώνει προγράμματα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό «να διεγερθούν διαδηλώσεις, να ριζοσπαστικοποιηθεί η νεολαία και να δυσφημιστούν όργανα της κρατικής εξουσίας στη Ρωσία».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι η κυβέρνησή του φοβούνται την αλήθεια, φοβούνται την κριτική, φοβούνται οργανώσεις που έχουν το σθένος να εναντιώνονται δημόσια στον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία) και στην καταστολή», τόνισε ο Γιαν φαν Άκεν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της taz.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως το Ίδρυμα αυτό ήταν το τελευταίο από τους θεσμούς του είδους, συνδεόμενους με πολιτικά κόμματα, που είχε απομείνει, δεν είχε κηρυχτεί «ανεπιθύμητη οργάνωση», ως αυτή την εβδομάδα.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (Πράσινοι) κηρύχτηκε ανεπιθύμητο το 2022· το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ (Σοσιαλδημοκράτες), το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν (Ελεύθεροι Δημοκράτες) και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (Χριστιανοδημοκράτες) ομοίως το 2024· και το Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ (Χριστιανοκοινωνιστές) τον Απρίλιο.

Τα γραφεία των ιδρυμάτων στη Μόσχα είχαν κλείσει ήδη το 2022.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

eb228c6156f51aa39424ddbc0d75d991 L

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του 10χρονου στην Ηράκλεια Σερρών

Γνωστά έγιναν τα αίτια του θανάτου του 10χρονου αγοριού στην
83d6120151b66c09c3b4d8720baa4d05 L

Φλόριντα: Αγωγή σε βάρος της Pfizer και του Μπουρλά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα κατηγορεί την Pfizer ότι ποτέ