Πάτρα – Ηγουμενίτσα: Τέλος στην απεργία των ναυτικών – Ξαναλειτουργούν τα λιμάνια

Η απεργία των ναυτικών στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας έφτασε στο τέλος της, μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΠΕΝΕΝ, η οποία ενέκρινε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους πλοιοκτήτες. Ως εκ τούτου, η λειτουργία των λιμανιών επανέρχεται άμεσα στην κανονικότητα.

Βασικά σημεία της συμφωνίας:

  1. Κατόπιν της σύναψης νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΠΝΟ και ΣΕΕΝ, η οποία υπεγράφη στις 4 Ιουνίου 2025 και αφορά τις συνθέσεις πληρωμάτων στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας, δίνεται η δυνατότητα στους πλοιάρχους να χορηγούν άδεια και να προχωρούν σε προσωρινή λύση σύμβασης ναυτικού που τη ζητεί, με την προοπτική επαναναυτολόγησης μετά τη λήξη της.
  2. Θεσμοθετείται ελάχιστος αριθμός φορτηγών ανά πλοίο – ανάλογα με τη χωρητικότητα – για την καταβολή του σχετικού επιδόματος εκφόρτωσης/φόρτωσης. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται χωρίς να επηρεάζει τους όρους της υφιστάμενης Συλλογικής Σύμβασης για τα μεσογειακά πλοία, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’/25.4.2025.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, η πρόταση του προέδρου της υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη συνέλευση των ναυτικών, με το σωματείο να τονίζει πως η συμφωνία καλύπτει σημαντικά αιτήματα θεσμικού, οικονομικού και κλαδικού χαρακτήρα που αποτέλεσαν το πεδίο διεκδικήσεων κατά την δεκαήμερη κινητοποίηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι ναυτικοί επιστρέφουν στη δουλειά υπερήφανοι και με το κεφάλι ψηλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Don't Miss

wedding decoration ideas white terracotta hues ft

Εκατοντάδες καλεσμένοι σε γαμήλιο γλέντι έφυγαν με τροφική δηλητηρίαση: Ουρές έξω από το Κέντρο Υγείας

Ένα απρόσμενο τέλος είχε ένας γάμος στην Κρήτη, καθώς μετά
seismos 3 1200x675

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα – Αισθητός έως το Καναλάκι

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο 4,1 Ρίχτερ στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης. Σύμφωνα