ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Ο στρατός κατέστρεψε 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και...

ΗΠΑ: Ο στρατός κατέστρεψε 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούθι που είχαν στόχο το Ισραήλ

Δημοσιεύθηκε:

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν  πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό σήμερα μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ανάμεσά τους ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, διευκρίνισε.

Το Ιράν και σύμμαχοί του εξαπέλυσαν πάνω από 350 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επρόκειτο για άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Οι περισσότεροι πύραυλοι και τα περισσότερα drones εξαπολύθηκαν από το έδαφος του Ιράν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν καταγράφτηκαν παρά ελαφριές υλικές ζημιές, καθώς, κατ’ αυτόν, καταρρίφθηκαν «όλα» τα drones, «όλοι» οι πύραυλοι κρουζ και διαπέρασαν την αντιπυραυλική ασπίδα του μόνο «κάποιοι» βαλλιστικοί πύραυλοι. Η αναχαίτιση και η καταστροφή τους έγινε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος και από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η CENTCOM τόνισε πως παραμένει έτοιμη «να υποστηρίξει το Ισραήλ να αμυνθεί» μπροστά στις «επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν» σε συνεργασία «με τους συμμάχους μας στην περιοχή» στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η επίθεση του Ιράν έγινε σε ανταπόδοση για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς του σώματος αυτού, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε για τον βομβαρδισμό το Ισραήλ, που δεν το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ertnews.gr

Τελευταία νέα

Συναγερμός στον Δημο Πάργας με τις διαδοχικές πυρκαγιές

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα μέτωπα φωτιάς που εκδηλώνονται από νωρίς το...

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στα χωριά Μεσοπόταμο και Θεμέλο του Δήμου Πάργας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, σε αγροτική...

Λούτσα Πρέβεζας: Σβήστηκε η Φωτιά στον Βράχο χάρη στους Εθελοντές και στην Πυροσβεστική

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στην περιοχή του Βράχου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους...

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Αηδόνι, Νάρκισσος και Βουβοπόταμος, για τις δασικές πυρκαγιές

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν δύο δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στις περιοχές Αηδόνι και Κλεισούρα...

Περισσότερα

Συναγερμός στον Δημο Πάργας με τις διαδοχικές πυρκαγιές

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα μέτωπα φωτιάς που εκδηλώνονται από νωρίς το...

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στα χωριά Μεσοπόταμο και Θεμέλο του Δήμου Πάργας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, σε αγροτική...

Λούτσα Πρέβεζας: Σβήστηκε η Φωτιά στον Βράχο χάρη στους Εθελοντές και στην Πυροσβεστική

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στην περιοχή του Βράχου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους...