Αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Cernobbio της Λίμνης Κόμο το σημαντικό γεωπολιτικό think tank Forum Ambrosetti, όπου την Κυριακή αναμένεται με ενδιαφέρον το ντιμπέιτ-’στρογγυλό τραπέζι’ των 6 υποψήφιων πρωθυπουργών της Ιταλίας στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Σήμερα το πρωί 2 Σεπτεμβρίου λοιπόν παρενέβη στο Forum μέσω βίντεο ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Αφορμή, η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, αλλά και το μείζον, επίκαιρο θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Ο Ζελένσκι τόνισε πως «η προστασία του πυρηνικού σταθμού είναι μια προστασία από την πυρηνική καταστροφή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πυρηνικούς κινδύνους».
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε επίσης η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου σχετικά με τη συμβολή της χώρας του στις προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη, εφόσον ο ίδιος τόνισε πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες σας».
Μάλιστα ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και να παραμένει συνδεδεμένος στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε αυτό το σημείο ο Ζελένσκι τόνισε πως «οι Ρώσοι έχουν αποδυναμώσει την ικανότητά μας να βοηθήσουμε την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα», ενώ αν οι Ουκρανοί μπορούσαν να βοηθήσουν, αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε «να μειώσει την πίεση της Ρωσίας προς στην Ευρώπη».
Αναλυτικά, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως «ακόμη και τώρα, παρά τη δυσκολία, μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια ίση με το 8% των ιταλικών αναγκών» ενώ διευκρίνισε πως η Ουκρανία «μπορεί να γίνει ένας πράσινος ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και να αντικαταστήσει την ‘βρώμικη ενέργεια’ της Ρωσίας» εφόσον, υποστηρίζει ο Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει «μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης πως ελπίζει να συναντήσει «τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία» ο οποίος «έχει δώσει μεγάλη υποστήριξη στη Ουκρανία, η προσωπική του δέσμευση έχει εκτιμηθεί πολύ».
Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος επικεντρώθηκε εκ νέου στην ανάγκη «να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο όλοι μαζί» και «να προχωρήσουμε προς μια πιο ουσιαστική οικονομική σχέση», ενώ ευχαρίστησε «τις ιταλικές εταιρείες που έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον, καθώς και τη χώρα για την υποδοχή των πολλών προσφύγων, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής