Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Βορειοκορεάτικα στρατεύματα στην Ουκρανία: Διαβεβαιώνουν Κίεβο – Σεούλ, διαψεύδουν Μόσχα – Πιονγκγιάνγκ

AP773696502459

AP773696502459

Αξιωματούχοι στο Κίεβο και τη Σεούλ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι στέλνει χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία προκειμένου να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Γκεόργκι Ζινόβιεβ, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρώσος απεσταλμένος στη Σεούλ, δήλωσε στο Yonhap ότι συναντήθηκε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, τον Κιμ Χονγκ-κιουν, νωρίτερα σήμερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε χιλιάδες άνδρες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευτούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις, τα οποία πιθανόν θα αποσταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Breaking: N Korean soldiers have been filmed receiving uniforms & equipment at a training ground in Russia’s far east, confirming S Korean Intelligence reports that 1,500 soldiers have been shipped over for military training to be deployed in Ukraine.https://t.co/FgjB5tSsG0 pic.twitter.com/PivZgvnabP

— Wize Guy (@WizeGuySpeaks) October 19, 2024

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές ότι τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πολεμούν για τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος την Παρασκευή, αλλά εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε «αυτό θα σηματοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στο πλευρό της Ρωσίας και ότι προετοιμάζεται να στείλει 10.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Τόσο το Κρεμλίνο, όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ουκρανικούς και νοτιοκορεάτικους ισχυρισμούς.

Οι καταγγελίες της Σεούλ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Βορράς έχει στείλει 1.500 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για εκπαίδευση και εγκλιματισμό σε στρατιωτικές βάσεις εκεί, ώστε πιθανότατα να αναπτυχθούν σε κάποιο πολεμικό μέτωπο.

JUST IN: North Korean soldiers seen training on the ground in Russia as they prepare to enter the war in Ukraine.

According to reports, over 12,000 North Korean troops, including special forces, have now been deployed to fight alongside Russia. They are expected to be ready… pic.twitter.com/N3wDQwFwiI

— BRICS News (@BRICSinfo) October 18, 2024

Η NIS έκανε γνωστό ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία ΑΙ αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει μια αντιπροσωπεία δεκάδων Βορειοκορεατών αξιωματικών που επισκέφτηκαν περιοχές πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, για να δώσουν οδηγίες σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 της Βόρειας Κορέας που εκτοξεύτηκαν προς ουκρανικούς στόχους.

Επίσης, αναφέρει ότι πλοία του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού εντοπίστηκαν να μετακινούν τα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας ότι οι άνδρες εφοδιάστηκαν με ρωσικές στρατιωτικές στολές, όπλα και πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης πριν από την ανάπτυξή τους για μάχη.

Η συμφωνία Μόσχας – Πιονγκγιάνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του έχει πει ότι μια συνθήκη που υπέγραψε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Ιούνιο προβλέπει την αμοιβαία βοήθεια των δύο κρατών ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εξωτερική επιθετικότητα.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει την Πιονγκγιάνγκ σε μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο ή ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να συμπαραταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας σε μια σύγκρουση με τη Δύση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το σύμφωνο «προϋποθέτει πραγματικά στρατηγική βαθιά συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας».

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, επωφελείται από τις σημαντικές εισαγωγές πετρελαίου και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία, σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από αναλυτές, ενώ πέρυσι φέρεται να κέρδισε περίπου 540 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις όπλων στη Ρωσία, την ώρα που υποφέρει από την περιορισμένη ρευστότητα.

Όπως αναφέρουν ανεξάρτητοι ερευνητές, μέχρι στιγμής στα μέτωπα της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους βορειοκορεάτικης κατασκευής και έχει λάβει από την Πιονγκγιάνγκ μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού και αντιαρματικών ρουκετών.

Πηγή: Reuters

Φώτο Αρχείου (AP Photo/Lee Jin-man)

ertnews.gr

Exit mobile version