Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Βαρκελώνη: Μακρόν & Σάντσεθ εδραιώνουν τη συμμαχία τους στην ΕΕ με μια συνθήκη συγκρίσιμη με τη γαλλογερμανική

AP23019405975018 scaled 1

AP23019405975018 scaled 1

Τη συμμαχία τους στην ΕΕ με μια συνθήκη συγκρίσιμη με τη γαλλογερμανική εδραιώνουν Εμμανουέλ Μακρόν και Πέδρο Σάντσεθ.

Η συμφωνία επιδιώκει να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία, να δημιουργήσει κοινές δράσεις, όπως κοινά υπουργικά συμβούλια και να διευκολύνει πιο συντονισμένη δράση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέδρο Σάντσεθ και Εμανουέλ Μακρόν επισφραγίζουν στη Βαρκελώνη την Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους που δεν υπήρχε μέχρι τώρα παρά τη στενή διμερή σχέση και που αποσκοπεί σε συνεργασία σε όλους τους τομείς. Στη Βαρκελώνη εκτός από τους δύο ηγέτες έχουν διμερείς συναντήσεις τουλάχιστον 20 υπουργοί από τις δύο χώρες.

Προς το παρόν, η Ισπανία έχει υπογράψει μια τέτοια συνθήκη μόνο με την Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία με τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η ομάδα των υπουργών του που τον συνοδεύουν στη Βαρκελώνη θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στη χώρα τους καθώς παρακολουθούν την πρώτη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση του Μακρόν στη δεύτερη θητεία του και έρχεται σε σύγκρουση με το σύνολο των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και τα συνδικάτα.

Η συνάντηση στη Βαρκελώνη επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δυο ηγετών που είχε επιδεινωθεί πέρυσι ακριβώς λόγω του αγωγού MidCat, που θα συνέδεε την Καταλονία με τη νότια Γαλλία και που η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία θεωρούσαν απαραίτητο για να διασφαλιστεί η μεταφορά υγροποιημένου αερίου στην κεντρική Ευρώπη. Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Αλικάντε συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ των δύο χωρών η κατασκευή του αγωγού BarMar (H2Med), του διαδόχου του MidCat που θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας.

Εκτός από το ενεργειακό ζήτημα, η υπογραφή της συνθήκης θα δημιουργήσει ένα Διμερές Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας καθώς και μια ομάδα εργασίας για θέματα μετανάστευσης, κάτι απαραίτητο για τη Γαλλία να ανοίξει εκ νέου τα εννέα συνοριακά περάσματα με την Ισπανία που παρέμειναν κλειστά από τον Ιανουάριο του 2021.

 

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή -νertnews.gr

Exit mobile version