Με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντάται αυτή την ώρα στη Ρώμη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στην Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία ενόψει της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιουλίου.
Το βράδυ της Τρίτης (4/4), ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε στη Βαλέτα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα με τον οποίο συζήτησε την προώθηση της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας, τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, και τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία της επανεκβιομηχάνισης της Ευρώπης, και στον αντίκτυπο που θα έχει στην αυτονομία και την ανθεκτικότητα της ηπείρου.
«Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ενέργειας», τόνισε ο Σάντσεθ. Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ για το μεταναστευτικό η Ισπανία αναλαμβάνει δέσμευση για επίτευξη μιας συμφωνίας χωρίς αποκλεισμούς με ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.
Νωρίτερα ο Πέδρο Σάντσεθ είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν για την διεθνή αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως συνέπεια του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρεις ενότητες που θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ισπανία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας: ενέργεια, μεταναστευτικό και ανοιχτή στρατηγική αυτονομία. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Μονκλόα «Ισπανία και Κύπρος συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δεσμεύτηκαν για μια μεταρρύθμιση ικανή να παράγει φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια και να μειωθεί η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Ισπανία και η Κύπρος θεωρούν απαραίτητη την πρόοδο στο Σύμφωνο της Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στα δύο άκρα της Μεσογείου και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της προώθησης ενός πλαισίου σταθερής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Γειτονίας.
Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ, τονίζεται στην ανακοίνωση, «επανέλαβε από την Λευκωσία την υποστήριξη της Ισπανίας για την επίτευξη μιας διαπραγματευτικής και οριστικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή – ertnews.gr