Οι ογκώδεις αγροτικές διαδηλώσεις σε Γερμανία και Γαλλία κινητοποιούν και τους Έλληνες παραγωγούς που δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων και συνολικά προβάλλουν τα συσσωρευμένα προβλήματα στον κλάδο.
Επιπλέον, αρνητική επίδραση στην κατάσταση έχει η αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία αλλά και η ακαρπία που έχει καταγραφεί σε αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο.
Στην Ήπειρο η μείωση παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 90%, ενώ περίπου το 40% των εσπεριδοειδών παραμένουν απούλητα παρά τις χαμηλές τιμές παραγωγού.
Στην κτηνοτροφία η μείωση των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς και σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ο κλάδος βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα που τους συνθλίβει. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για εκβιασμό από τις βιομηχανίες μέσω των τιμών γάλακτος και παράλληλα, καταγγέλλουν την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εντοπίστηκαν νέες περιπτώσεις νοθείας στη φέτα που σχετίζονται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στις αγορές της Γαλλίας και Γερμανίας.
Στο πλαίσιο αυτό φουντώνει το κύμα των αντιδράσεων και πανελλαδικά οι αγρότες είναι σε μεταξύ τους επικοινωνία με ανοικτό το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων ακόμη και εντός της εβδομάδας, επηρεασμένοι προφανώς και από τις αντιδράσεις σε Γερμανία και Γαλλία, όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν δείχνουν να εξασθενούν.