Ο κύβος ερρίφθη μετά την επιβεβαίωση των παρακολουθήσεων πολιτικών, υπουργών και προσώπων στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων απ’ τον έλεγχο της ΑΔΑΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια ομιλία – κόλαφο για τον πρωθυπουργό και την εισαγγελέα της ΕΥΠ κ. Βλάχου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ως «ένα πρώτο βήμα» προς τον λαό, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας.
Επισήμως φτάσουμε στον αριθμό 10, είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον αριθμό των ατόμων που τεκμηριωμένα απ’ τον έλεγχο της ΑΔΑΕ έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης απ’ την ΕΥΠ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαίωσε πως ο φάκελος που παρέλαβε απ’ τον κ. Ράμμο σχετικά με το αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και άλλα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα έδειξε «έξι στους έξι», δηλαδή για όσους είχε απευθύνει ερώτημα.
«Ο Μητσοτάκης αρχηγός και εγκέφαλος του εγκληματικού και ρυπαρού δικτύου»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη τον οποίο αποκάλεσε «αρχηγό και εγκέφαλο του εγκληματικού και ρυπαρού δικτύου» και μίλησε για «νοοτροπία συμμορίας, με ομερτά».
«Γνώριζε ότι υπάρχουν αποδείξεις και φοβόταν ότι κάποια στιγμή μπορούσαν αυτά να βγουν στο φως και δεν ήθελε να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί. Έφτασε στα άκρα προκειμένου να το πετύχει αυτό, με τα απόρρητα και τις απειλές. Επιχείρησε να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη και να τη στρέψει εναντίον της ανεξάρτητης Αρχής, γιατί είναι ένοχος και γιατί είναι ο εγκέφαλος αυτού του παρακράτους».
«Δεν υπολόγισε ότι υπάρχουν ακόμα δημόσιοι λειτουργοί που βάζουν το καθήκον πάνω απ’ τις απειλές, δεν υπολόγισε ότι υπάρχουν δικαστές όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα, ότι υπάρχουν άνθρωποι ευσυνείδητοι και έτυχε ο κ. Μητσοτάκης να πέσει σε ένα απ’ αυτούς», είπε και αναφερόμενος στην επίθεση και στο «μπούλινγκ» κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ είπε: «Ντροπή σας κ. Γεραπετρίτη».
«Είναι ένοχοι, δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. Είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ακόμα λίγο προτού ανακοινώσει την πρόταση μομφής.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, σύντομα θα αποδειχθεί. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».
O κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει και να απαντήσει και η Βουλή, τόνισε, αφού προηγουμένως τον κατηγόρησε πως «εν πλήρη γνώση του έστησε μια οργουελιανή δυστοπία».
Παρακολουθούσαν Χατζηδάκη επί 8 μήνες και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων σχεδόν δύο χρόνια
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι για τον κ. Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις απ’ τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάη του 2021, δηλαδή τον παρακολουθούσε επί οκτώ μήνες.
Για τους δε στρατιωτικούς απ’ τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022, δηλαδή για περίπου δύο χρόνια, που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις. «Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας; Ήταν επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν ήταν ύποπτοι γιατί έμεναν στη θέση τους; Η κ. Βλάχου είναι κι αυτή μέρος αυτού του ρυπαρού δικτύου που μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Κι αν ναι γιατί βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κρίσιμη θέση με επιμονή Μητσοτάκη κι ενώ έχω ζητήσει την απομάκρυνσή της απ’ τον περασμένο Νοέμβριο; Προφανώς γιατί πράγματι είναι μέλος του ρυπαρού δικτύου και την προστατεύει ο αρχηγός του εγκληματικού δικτύου».
«Για όλα αυτά υπάρχει μόνο μια λέξη: Ζόφος και παρακμή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε ότι «είναι δύο φορές ζόφος όταν διαπράττονται τέτοια εγκλήματα με πρόσχημα την εθνική μας ασφάλεια».
Αντιδημοκρατική εκτροπή
«Εμείς αυτή την εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την καταπιούμε. Οι αποφάσεις μπροστά σε τέτοια γεγονότα έχουν ιστορική αξία. Ποιο θα είναι το μήνυμα αν περάσει χωρίς απόδοση ευθυνών; Έχουμε ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή την επιχείρηση πολιτικού μιθριδατισμού».
Κατά την παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας σημειώσε ακόμα ότι «αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά τη ζωή την ανθρώπων. Αυτό που συμβαίνει μας αφορά όλους. Η ελληνική κοινωνία ζει στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής απ’ τους κανόνες δικαίου απ’ τη μεταπολίτευση και μετά, ζει στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου». Και όπως συμπλήρωσε δυστυχώς οι τύχες της κοινωνίας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας απ’ τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Πρόταση δυσπιστίας
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση μομφής, η συζήτηση του νομοσχεδίου, διακόπηκε και έπειτα από μικρό διάλειμμα θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.
Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης, με σκοπό το Σώμα της εθνικής αντιπροσωπείας να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ή σε μέλος της.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται με την υπογραφή του 1/6 τουλάχιστον του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 50. Πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, έπειτα και από το φάκελο που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι σε περίπτωση πρότασης μομφής, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός και αν η κυβέρνηση – όπως και έγινε – ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε δεκτό το αίτημα και ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως, καθώς ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό για το Σάββατο.
Παράλληλα και σχετικά με τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση ξεκινά με ομιλία τουλάχιστον δύο βουλευτών απ’ όσους υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας και όση ώρα εκείνοι μιλούν, συμπληρώνεται ο κατάλογος των βουλευτών που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Με δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση διαθέτει 156 βουλευτές, θα πρέπει να υπάρξει αποσκίρτηση όχι ενός και δύο αλλά 6 βουλευτών ώστε να πέσει η κυβέρνηση. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου αν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άρα από 151 τουλάχιστον βουλευτές.