Συναγερμός στην Πρέβεζα: Eμφάνιση του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους στο Θεσπρωτικό

Για την εμφάνιση στο Θεσπρωτικό του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους , εχθρό των εσπεριδοειδών και άλλων φυτών όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά και άλλα δέντρα και φυτά ενημερώνει τους καλλιεργητές αλλά και γενικότερα τους κατοίκους, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Πρέβεζας.

Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης είχε ήδη εντοπιστεί σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία ενώ θεωρείται σημαντική απειλή καθώς προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών, δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή των εσπεριδοειδών, ενώ καταστρέφει τα νέα φύλλα και εξασθενεί τα δέντρα. Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του οι γεωπόνοι ζητούν να υπάρχει χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού, κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών και άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Επίσης θα υπάρξει συνεργασία της Υπηρεσίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να εξαπολυθούν τα κατάλληλα παρασιτοειδή για τον συγκεκριμένο εχθρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: