Ο Λούρος τίμησε τον προστάτη του Άγιο Απόστολο Βαρνάβα

Με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας κορυφώνεται σήμερα ο εορτασμός για τον πολιούχο του Λούρου Άγιο Απόστολο Βαρνάβα. Χθες το απόγευμα εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και τις δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Ναού έτσι ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν οι πιστοί τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα και τις αποστάσεις.

Τη μνήμη του Αγίου Απόστολου Βαρνάβα τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, οι αντιδήμαρχοι Λούρου Νίκος Παγγές, Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης , Αθηνά Κωνσταντάκη, Κώστας Ακρίβης και Γρηγόρης Κουμπής, Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Βαρνάβα υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης προς τον Θεό. Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα (θεμελιωτή και ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου και ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους) γιορτάζεται στις 11 Ιουνίου.

Αποτελεί δε τον πολιούχο του Λούρου, ενώ ο ναός του είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και ο δεύτερος ανά την Χριστιανοσύνη.

Η εκκλησία, χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικό μνημείο από το 1997, είναι κτισμένη το 1833 σε θέση παλαιότερης (πιθανότατα του 12ου αιώνα) και βρίσκεται σε μια πανέμορφη προστατευόμενη λόγω της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχή, αποτελώντας πόλο έλξης για προσκυνητές και από όμορους Δήμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: