Και στην Πρέβεζα χαρτογράφηση πληθυσμών Πίννας

Στην Πρέβεζα θα βρεθεί τις επόμενες μέρες συνεργάτης της Επιτροπής Ερευνών προκειμένου να συμμετέχει στην χαρτογράφηση πληθυσμών Πίννας που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Καινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση-ανάκαμψη- υποβοήθηση της στρατολόγησης του επαπειλούμενου είδους Πίννα” που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η Πίννα το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου που ξεπερνά ακόμη και το 1 μέτρο είναι το μεγαλύτερο δίθυρο της Μεσογείου με μέση διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες ένα παράσιτο που προσβάλλει την Πίννα και μπορεί να εξοντώσει ολόκληρους πληθυσμούς.

Μάλιστα το 2019 νεκρές Πίννες εντοπίστηκαν και στην περιοχή επόπτευσης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας, ενώ από τον Φορέα Διαχείρισης έχει κατατεθεί κατατεθεί πρόταση στο Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας (ΠΔΠ) 2021-2027 της επόμενης προγραμματικής περιόδου και το είδος παρακολουθείται συστηματικά στις θέσεις εντοπισμού του.

Η Πίννα όπως και τα άλλα οστρακοειδή που κάποτε αφθονούσαν στον Αμβρακικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο Πρόεδρος Επαγγελματιών Αλιέων Πρέβεζας Πάνος Μπούκουρας, έχουν εξαφανιστεί σε ποσοστό 80-90% κι αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Πάντως ο κ.Μπούκουρας επισημαίνει ότι ο Σύλλογος “παρακάμπτεται” από τις έρευνες που διενεργώνται κατά καιρούς στην περιοχή παρότι οι αλιείς είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις “αλλαγές” που συντελούνται στο οικοσύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: