Η Αρχαία Νικόπολη σημείο αναφοράς στην Πολιτιστική Διαδρομή “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” που σχεδιάζει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης το Υπουργείο Πολιτισμού

Δύο εμβληματικά σημεία της Αρχαίας Νικόπολης εντάσσονται στην Πολιτιστική Διαδρομή “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου” που παρουσίασε χθες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τα έργα που έχουν προταθεί να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της διαδρομής αυτής για την περιοχή μας είναι η συντήρηση ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ’ καθώς και η αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β’ Αλκίσωνος.

Επίσης στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός» εντάσσονται οι εργασίες αποκατάστασης Παλατίου (οίκου Γεωργίου Εκδίκου) και άμεσου περιβάλλοντος χώρου του που βρίσκεται επίσης στην Αρχαία Νικόπολη.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη το Υπουργείο έχει σχεδιάσει πέντε πολιτιστικές διαδρομές με αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας με τον συνολικό προυπολογισμό της πρότασης που θα κατατεθεί προς το Ταμείο Ανάκαμψης να ξεπερνά τα 32 εκ ευρώ.

Οι διαδρομές αυτές συγκεκριμένα είναι:
«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»
«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»
«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».
«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»
«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Οι πέντε διαδρομές αναπτύσσονται σε δυο γεωγραφικούς άξονες. Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Ο δεύτερος ξεκινά από την Ήπειρο και κινείται προς νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο, ανάλογο της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο σύνθετο τρόπο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε διαδρομές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: