Οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισαν χθες Παρασκευή να δώσουν επιπλέον δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, απηχώντας αντίστοιχη απόφαση που έλαβε νωρίτερα τον Μάιο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Οι χώρες μέλη που συνέρχονται αυτή την εβδομάδα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας – το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ—ψήφισαν κατά μεγάλη πλειοψηφία υπέρ σχεδίου απόφασης που είχε στόχο να «ευθυγραμμίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης» στον ΠΟΥ με τη συμμετοχή της στον ΟΗΕ.
Από τις 177 χώρες που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι 101 στήριξαν το σχέδιο και πέντε το καταψήφισαν.
Το σχέδιο απόφασης — το οποίο κατέθεσε μια ομάδα κυρίως μουσουλμανικών και αραβικών χωρών, μαζί με την Κίνα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα—ζητούσε οι Παλαιστίνιοι, που έχουν ήδη καθεστώς παρατηρητή στον ΠΟΥ, να αποκτήσουν ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα που θα είχαν αν ήταν πλήρη μέλη του οργανισμούς.
Τον Μάιο μεγάλη πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της παροχής επιπλέον δικαιωμάτων τους Παλαιστίνιους, αφού η εκστρατεία τους να γίνουν πλήρη μέλη στον Οργανισμό εμποδίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
Κατά την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους απέφυγαν να ζητήσουν την πλήρη ένταξή τους στον οργανισμό. Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι αυτό έγινε λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο αναστολής της αμερικανικής χρηματοδότησης του ΠΟΥ σε περίπτωση που εγκρινόταν η πλήρης ένταξη των Παλαιστινίων.
Η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον ΠΟΥ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν πεπεισμένες ότι τα μονομερή μέτρα, όπως αυτή η απόφαση, δεν βοηθούν στην επίτευξη» του στόχου της λύσης των δύο κρατών. «Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία δεν θα προσφέρει «καμία συγκεκριμένη αλλαγή» στους Παλαιστίνιους.
Το κείμενο που εγκρίθηκε χθες προσφέρει στους Παλαιστίνιους, μεταξύ άλλων, «το δικαίωμα να συμμετέχουν μαζί με τα κράτη μέλη στις συνεδριάσεις, (…) το δικαίωνα να υποβάλλουν προτάσεις και τροποποιήσεις», αλλά και να εκλέγονται ως μέλη της Συνέλευσης και των βασικών επιτροπών της.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «η Παλαιστίνη, ως κράτος παρατηρητής, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίζει στη Συνέλευση Υγείας ούτε να υποβάλλει υποψηφίους για εκλογή στα όργανα του ΠΟΥ».
ertnews.gr