Σε συναγερμό βρίσκονται οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν που κατηγορείται για παράβαση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κινδυνεύει να συλληφθεί από τις αρχές.
Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το σπίτι του Ίμραν Χαν στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δεσμευόμενοι να αποτρέψουν την σύλληψη του αφού η αστυνομία το Σάββατο του απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία επικαλούμενη διατύπωση απειλών κατά κυβερνητικών αξιωματούχων σε δημόσια ομιλία που εκφώνησε καταγγέλλοντας βασανιστήρια από την αστυνομία σε βάρος ενός από τους συμβούλους του. Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού αντιμετωπίζει κατηγορίες για στάση και υποκίνηση ανταρσίας στις τάξεις του ισχυρού στρατού της χώρας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αφότου εκδιώχθηκε ο Χαν από την εξουσία με πρόταση μομφής τον Απρίλιο.
“Αν ο Ίμραν Χαν συλληφθεί θα καταλάβουμε το Ισλαμαμπάντ“, απείλησε πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Χαν, ο Άλι Άμιν Γκανταπούρ, σε μήνυμά του στο Twitter, καθώς ηγετικά στελέχη του κόμματός του κάλεσαν τους υποστηρικτές του να προετοιμάσουν μαζική κινητοποίηση.
Άλλος πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Χαν, ο Μούραντ Σαΐντ, δήλωσε σε πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού.
Ωστόσο η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει αυτό.
Σύμφωνα με άλλο σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού έξω από δικαστήριο της πακιστανικής πρωτεύουσας κοινοποιήθηκε ότι το κόμμα
έκανε αίτηση για να οριστεί εγγύηση για τον Ίμραν Χαν πριν από οποιαδήποτε σύλληψη.
Η χρήση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ως βάσης για την προσφυγή κατά πολιτικών ηγετών δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στο Πακιστάν, όπου η κυβέρνηση του Χαν την είχε επίσης χρησιμοποιήσει κατά αντιπάλων και επικριτών.
Η αστυνομία απο την πλευρά της υποστηρίζει ότι υπήρχαν απειλητικά σχόλια του Χαν στην ομιλία του για την σύλληψη του συμβούλου του όπως η φράση ότι “δεν θα λυπηθεί” τον αρχηγό της αστυνομίας του Ισλαμαμπάντ και μία δικαστή”, με σκοπό να τρομοκρατήσει την αστυνομία και το δικαστικό σώμα και να τους εμποδίσει να κάνουν το καθήκον τους.
Νομικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες απειλές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αξιωματούχων και στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με απειλή για το κράτος, και άρα εντάσσονται στους νόμους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο στρατός έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο του Χαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν τον βοήθησε να αποτρέψει συνωμοσία των ΗΠΑ εξαιτίας της οποίας ανατράπηκε. Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει την κατηγορία αυτή.
Τέλος η ρυθμιστική αρχή για τα ηλεκτρονικά μέσα στο Πακιστάν απαγόρευσε την απευθείας μετάδοση των ομιλιών του Χαν, ως εμπρηστικές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews.gr