Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Πακιστάν: Εκλογές εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης με έναν πληθωρισμό σχεδόν στο 30%

AP24037290103542

AP24037290103542

Στις 8 Φεβρουαρίου καλούνται στις κάλπες οι πολίτες του πέμπτου σε πληθυσμό κράτους στον κόσμο να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, εν μέσω όχι μόνο οικονομικής κρίσης, με έναν πληθωρισμό σχεδόν στο 30%, αλλά και πολιτικής, μετά τις πρόσφατες πολυετείς καταδίκες του ιδρυτή του κόμματος Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (ΡΤΙ) και πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, που του απαγορεύουν την κάθοδο στις εκλογές.

Ο Χαν είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές το 2018 με τη στήριξη του στρατού, όμως δύο χρόνια αργότερα ανατράπηκε αφού ήρθε σε ρήξη με ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια και μετά από πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά τη κυβέρνησής του δεν κατόρθωσε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Ιμράν Χαν κατηγόρησε για συνομωσία τους πολιτικούς αντιπάλους του, μαζί με στρατιωτικούς και τις ΗΠΑ, και για πολλούς μήνες οι οπαδοί του κόμματός του διαδήλωναν στους δρόμους ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Φώτο Αρχείου – Ο Ιμράν Χαν σε παλαιότερη ομιλία του (AP Photo/K.M. Chaudary, File)

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο τον περασμένο Μάιο, όταν ο Χαν συνελήφθη κατηγορούμενος για διαφθορά και πολλοί υποστηρικτές του εξαγριωμένοι πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και κατέστρεψαν στρατιωτικά σύμβολα. Κατά τη διάρκεια των ταραχών σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, εκατοντάδες πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ πάνω από 4.000 συνελήφθησαν. Στο κόμμα απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το σύμβολό του, ένα ρόπαλο του κρίκετ, και οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατέβουν στις εκλογές σαν ανεξάρτητοι. Ο Χαν έχει ασκήσει εφέσεις για όλες τις υποθέσεις που έχει καταδικαστεί, όμως δεν θεωρείται καθόλου πιθανό να καταφέρει να παρουσιαστεί στις εκλογές.

Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Πακιστάν, το κεντροδεξιό ΡΤΙ προηγείται με 34%, έναντι 32% της κεντρώας Μουσουλμανικής Ένωσης του Πακιστάν (PML-N), της οποίας ηγείται ο Ναουάζ Σαρίφ, με πρωθυπουργική θητεία σε τρεις περιπτώσεις το παρελθόν. Την τελευταία φορά, το 2018, ανατράπηκε αφού έχασε την εύνοια του στρατιωτικού κατεστημένου και τη θέση του πήρε ο πρόσφατα καταδικασθείς Ιμράν Χαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος Ναουάζ Σαρίφ φτάνει σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χαφιζαμπάντ στις 18 Ιανουαρίου (AP Photo/K.M. Chaudary, File)

Με τη διαφορά να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, ρυθμιστής των εκλογών ενδεχομένως να αναδειχθεί ο κεντροαριστερός Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, γιος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, που βρίσκεται τρίτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Ο νέος εκπρόσωπος της δυναστείας Μπούτο, μόλις 35 ετών, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διαδέχθηκε τον Ιμράν Χαν.

Ο νέος εκπρόσωπος της δυναστείας Μπούτο και πιθανός ρυθμιστής των εκλογών Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι (AP Photo/Anjum Naveed, File)

Συνολικά, 44 κόμματα θα διεκδικήσουν τις 266 κοινοβουλευτικές έδρες, από τις οποίες 70 προορίζονται να καλυφθούν από γυναίκες και μειονότητες. Στη χώρα των 241 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί πυρηνική δύναμη και είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιες.

Θα κληθεί να αναστρέψει το κλίμα της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, που επιδεινώνεται από την υποχρέωση αποπληρωμής τους επόμενους μήνες ενός βραχυπρόθεσμου 9μηνου δανείου $3 δισ. από το ΔΝΤ, αλλά και να χειριστεί τις παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Στη χρόνια διαμάχη με την Ινδία για το Κασμίρ, θα πρέπει να διαμορφωθούν οι ισορροπίες που θα τηρηθούν στο φλέγον μέτωπο της Μέσης Ανατολής, αλλά και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται με το Ιράν μετά τις πρόσφατες ένοπλες επιδρομές που σημειώθηκαν ένθεν και ένθεν της πακιστανο-ιρανικής μεθορίου.

 

 

Πηγές: BBC, ΑΡ, Al Jazeera, ertnews.gr

Exit mobile version