Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

«Όχι» από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο πρώτο αιολικό Λάκκας Σουλίου

aioliko parko

Aρνητικά γνωμοδότησε και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μετά την Περιφέρεια Ηπείρου και οικείους Δήμους, για το πρώτο από τα δύο μεγάλα αιολικά πάρκα που προτείνεται να χωροθετηθούν στα βουνά της Λάκκας Σουλίου (Όρη Σουλίου – Κακούρι – Μπαλντανέζι). Σειρά τώρα παίρνει το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο θα συζητηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου οι αιτήσεις ακύρωσης των έργων που έχουν κατατεθεί.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στην απόφασή του αναφέρεται στα σπάνια είδη αρπακτικών, τις ζώνες προστασίας, την διακινδύνευση της περιοχής και απορρίπτει τις μελέτες του έργου, όμως, ταυτόχρονα, η απόφαση επιβεβαιώνει κάποια επιστημονικά δεδομένα που στην κοινή γνώμη φάνταζαν μέχρι πρόσφατα αμφιλεγόμενα, όπως π.χ. ο θόρυβος των ανεμογεννητριών.

Ενδεικτικά αναφέρονται αυτολεξεί μέσα στην απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ: «η παγίωση της ανθρώπινης παρουσίας στο υπό μελέτη έργο που θα συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα θορύβου και γενικότερης όχλησης (διάνοιξη δρόμων κλπ) δύναται να προκαλέσει οριστική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του οικοσυστήματος στο οποίο χωροθετείται το έργο».

Παράλληλα, ο Οργανισμός επισημαίνει πως «η κατασκευή του αιολικού πάρκου και των συνοδών του έργων πρόκειται να προκαλέσει σημαντική μείωση ή/και κατακερματισμό της ευρύτερης περιοχής, όσον αφορά στην διαθεσιμότητα ανοιχτών χώρων (λιβάδια, ξέφωτα κλπ.) χωρίς κινδύνους, για την εύρεση τροφή».

Exit mobile version