Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπό την προεδρία της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλλογιάννη το 1ο νεοσύστατο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, στόχος του οποίου, μεταξύ άλλων είναι, με συντονισμένες ενέργειες συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και του Υπουργείου, ο σχεδιασμός της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και η αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της συνεργασίας περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης, όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλοσυνδεόμενων τουριστικών δράσεων.
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου.
Η υπουργός Τουρισμού τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με:
-
Την στρατηγική του Υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της χώρας
-
Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs)
-
Τα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βαδίζει στις λογικές που προωθεί το Υπουργείο. «Με σκληρή δουλειά έχουμε καταφέρει να κάνουμε την Ήπειρο προορισμό 1ης επιλογής για Έλληνες και Ευρωπαίους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ήπειρος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε επισκεψιμότητα ήτοι 58% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Τουρισμού που βρίσκεται πάντα δίπλα μας, τόσο τώρα όσο και κατά την προηγούμενη θητεία της που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη κρίση. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου» δήλωσε ο κος Ιωάννου.
Στο συμβούλιο, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, προτάσεις για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη όλων των Περιφερειών, για τρόπους συνεργειών μεταξύ των Περιφερειών, για συνδιαφήμιση, για τη βελτίωση των εισόδων στη χώρα από οδικής πλευράς, για ανταποδοτικότητα στα τέλη, για την πιο ενεργή συμμετοχή του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις, ιδίως εκείνες των Βαλκανικών χωρών, καθώς και την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των υπο σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs).
Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη.