Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Ν. Ανδρουλάκης: Προτεραιότητά μας η δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών

NIKOS

NIKOS

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική κατοικία και την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του προεδρείου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς σε πολλά θέματα και ένα από αυτά είναι το ζήτημα της στέγασης. Αφορά τους πιο αδύναμους και τους νεότερους, δηλαδή όσους ετοιμάζονται να οικοδομήσουν κάτι καινούργιο στη ζωή τους. Οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε μοντέλα, τα οποία είναι πρωτοποριακά, εντάσσουν μια άλλη ενεργειακή κουλτούρα, μια άλλη καταναλωτική κουλτούρα, μια άλλη σχέση με την κοινωνική κατοικία. Γι’ αυτό θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέδειξε την στρεβλή φιλοσοφία της κυβέρνησης κατά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Προφανέστατα στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χαμένη ευκαιρία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Όταν εμείς στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει μόλις 100 κατοικίες και αντίθετα οι Πορτογάλοι 26.000, οι Ισπανοί 20.000 και οι Ιταλοί 11.000» ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο και για κίνητρα προς ιδιώτες.

«Αυτό που έχουμε προτείνει ως λύση είναι με φορολογικά κίνητρα, δηλαδή χαμηλό ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλα φορολογικά κίνητρα που μπορούμε να δώσουμε, να εντάσσουν τις κατοικίες τους σε μια δεξαμενή με τη δέσμευση ότι για 10+ χρόνια αυτή η κατοικία, με κοινωνικά κριτήρια, θα ενοικιάζεται με χαμηλό κόστος. Γιατί δίνουμε το βάρος στην ενοικίαση και όχι στα χαμηλότοκα δάνεια, όπως έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γιατί εμείς δεν προωθούμε τη νέα ιδιοκτησία, μέσω του προγράμματος του social housing. Προωθούμε χιλιάδες χαμηλού κόστους σπίτια, ώστε να δημιουργήσουμε στα αστικά κέντρα – συν τους περιορισμούς του Airbnb- ένα καθεστώς ανταγωνισμού, ώστε να αρχίσει να πέφτει με υγιή τρόπο το κόστος του ενοικίου συνολικά».

Στη συνεδρίαση παρενέβησαν με τοποθετήσεις ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ηλίας Κικίλιας και ο Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και προστασίας των δανειοληπτών, Δημήτρης Σπυράκος.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε την πρόταση του Κινήματος για την κοινωνική κατοικία υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι η σταδιακή δημιουργία αποθέματος κοινωνικών κατοικιών όχι για ιδιοκτησία αλλά για ενοικίαση, και η κατασκευή 20.000-30.000 νέων σπιτιών για διάθεση με χαμηλά ενοίκια σε ζευγάρια και ευάλωτα νοικοκυριά», με την πρόταση αυτή να βασίζεται στα πετυχημένα μοντέλα της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο κ. Σπυράκος, επισήμανε ότι «κόκκινα» δάνεια αξίας 90 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν περιέλθει στα funds, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς προστασία είναι βέβαιο ότι θα διαρραγεί και η κοινωνική συνοχή και θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις».

Ο Παναγιώτης Καλόφωνος, εκ μέρους της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, επισήμανε ότι έχουν ανεβεί οι τιμές ενοικίασης των σπιτιών όχι μόνο σε τουριστικές περιοχές, όπως γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και σε λαϊκές συνοικίες όπως στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) Άγγελος Πιλάτης πρότεινε την «επαναφορά του νόμου 3869/2010 όχι όμως μόνο για τα φυσικά πρόσωπα όπως ήταν πριν, αλλά και με επέκταση στους εμπόρους».

Ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, εκ μέρους της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης με περισσότερες δεσμεύσεις για τις τράπεζες και τους servicers».

 

 

ertnews.gr

Exit mobile version