Site icon Kanalaki News – Νέα και ειδήσεις από το Καναλάκι και την Πάργα

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας: Αίτημα συζήτησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Πάργας.

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας κοινοποίηση: Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ΜΜΕ Νομού Πρέβεζας.

Αίτημα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 28/03/2022 για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Πάργας.

Κε. Πρόεδρε,

είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) σε όλη την Ήπειρο. Σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Δωδώνης, Δ.Μετσόβου, Δ.Ζηρού) έχει συζητηθεί το θέμα και έχουν παρθεί αρνητικές αποφάσεις. Εμείς δυστυχώς , αν και είχε έρθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο , μετά από παρέμβαση δική σας δεν το συζητήσαμε και δεν πήραμε καμία απόφαση ούτε αρνητική ούτε θετική.

Αν και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα αρνητικά επί του Φακέλου Μ.Π.Ε. για το έργο κατασκευής «Αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 40MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτία της Περιφέρειας Ηπείρου της εταιρείας GR Αιολικό Πάρκο Πρέβεζα 1 Ε.Ε.» , έρχεται τώρα το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την παραπάνω επένδυση.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας προτείνουμε τη συζήτηση του θέματος ως εκτός ημερησίας διάταξης  και την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που να αντιτίθεται κατηγορηματικά στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις:

Προτεινόμενο Ψήφισμα:

Σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη θέση «Κρανιά», των Δ.Ε Πάργας & Μαργαριτίου των Δήμων Πάργας και Ηγουμενίτσας των Π.Ε Πρεβέζης & Θεσπρωτία , ως μέρους ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρεβέζης και Σουλίου, ως Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι:

1. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για εργασία με δικαιώματα και προσιτή ενεργεία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιθέτως, συνδέονται με την πολιτική απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου. Το μόνο που εγγυώνται είναι η υψηλή κερδοφορία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την αρωγή γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων.

2. Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ως προς τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στα οικοσυστήματα των ορεινών μας όγκων. Επιπτώσεις σοβαρές και ανεπανόρθωτες σε μια από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας μας που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όλο το ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη επένδυση και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των έργων.

Καλούμε του μαζικούς φορείς του τόπου μας, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, του συνδημότες μας συνολικά, τους όμορους Δήμους και τους φορείς τους, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πάργας

Δέσκας Πέτρος-Αθανάσιος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Exit mobile version