Βρετανία: Νέα πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο ανακάλυψαν ερευνητές

 

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες, που μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο και στον τραχήλο σε τελικό στάδιο.

Σε μια δοκιμή ορόσημο, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR), στο Λονδίνο και του Royal Marsden NHS foundation trust.

Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που τον κάλεσαν οι νοσηλευτές, εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να του ανακοινώσουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί τελείως». Ο 77χρονος παππούς είναι τώρα χωρίς καρκίνο και πέρασε την περασμένη εβδομάδα σε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε τελικό στάδιο.

Τα αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων είχαν παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς που πέθαιναν από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ήταν πρώιμα και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι «κλινικά σημαντικά», είπε το ICR.  Ορισμένοι ασθενείς έζησαν μήνες ή χρόνια περισσότερο και παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες.

«Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα» δήλωσε ο καθηγητής Κριστιάν Χελιν, διευθύνων σύμβουλος του ICR, στον Guardian. «Οι ανοσοθεραπείες είναι ευγενέστερες και πιο έξυπνες θεραπείες, που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».

 

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: