Τι είναι η νόσος των manager και ποιες είναι οι λύσεις για αυτήν

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής – λίγη κίνηση, εργασία στο γραφείο και πρόσφατα εργασία από το σπίτι, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι σε μια πολυθρόνα, καρέκλα ή αυτοκίνητο. Το να κάθεστε σε λάθος στάση για αρκετές ώρες επηρεάζει την ανάπτυξη διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης νόσου των manager.

Άγχος, παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνος στον αυχένα, μυϊκή ένταση και μυρμήγκιασμα στα χέρια – αυτά είναι τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν αυτήν την νόσο.

Επηρεάζει συχνότερα εργαζόμενους, ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών – προγραμματιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, γιατρούς, δημοσιογράφους και όσους βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, επειδή οι ανεπαρκείς συνθήκες για εργασία από το σπίτι -κάθισμα σε καρέκλες τραπεζαρίας, εργασία σε τραπέζι που δεν είναι καλά προσαρμοσμένο- είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την ένταση και πόνο, λανθασμένη στάση, μυϊκό σπασμό και άλλα πράγματα», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής Miloš Makarić.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν τα συμπτώματα και να τα αποδίδουν σε κόπωση, αν και οδηγούν σε αϋπνία και ευερεθιστότητα, επηρεάζουν τη συγκέντρωση και διαταράσσουν τον βιορυθμό.

«Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα εδώ, αλλά αν υπάρχει ήδη πρόβλημα, η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν μιλάμε για φυσικοθεραπεία, αυτοί είναι διάφοροι φυσικοί παράγοντες που αντιμετωπίζουν τον πόνο, μειώνουν τους σπασμούς, μειώνουν την ένταση των μυών, ασκήσεις, αλλά όταν λέω ασκήσεις, εννοώ στοχευμένες ασκήσεις, ασκήσεις μόνο για αυτό το πρόβλημα, ασκήσεις μυών του αυχένα, ασκήσεις πλάτης, ασκήσεις διατάσεων, καθώς και τακτικά μασάζ», λέει ο Makarić.

Η ανακούφιση από τον πόνο και η θεραπεία διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να μην επιλέγει κανένα είδος άθλησης, αλλά ασκήσεις που γίνονται σταδιακά, χωρίς απότομες κινήσεις και υπερβολική προσπάθεια.

– Οι ασθενείς συχνά κάνουν λάθη, οπότε λένε “καλά, πηγαίνω στο ποδόσφαιρο, τρέχω”, αυτή είναι καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά η σωματική δραστηριότητα για την εξάλειψη του άγχους, που είναι ένας από τους παράγοντες, αλλά για να εξαλείψουμε τον πόνο στην πλάτη πρέπει να κάνουμε στοχευμένες ασκήσεις – κολύμβηση και ασκήσεις που θα επηρεάσουν εκείνο το τμήμα του μυϊκού συστήματος, π.χ. της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζεται», επισημαίνει ο Makarić.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι στους δέκα ασθενείς, μόνο ένας ασχολείται τακτικά με κάποιο είδος αναψυχής. Εκτός από την κατάλληλη σωματική δραστηριότητα, που καταπραΰνει και ανακουφίζει από τον πόνο, η λύση είναι η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.

 

 

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς/ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: